Stil de viață

Enigma Dobrogei, fluviul subteran care curge invers

O descoperire care acum este ușor argumentată științific a dat naștere în urmă cu zeci de ani unei legende spectaculoase. Fluviul subteran de sub Dobrogea care curge invers decât apele obișnuite.

Cel numit al patrulea braț al Dunării, pierdut în nisipul Dobrogei, este fluviul subteran care curge invers. Acesta a fost numit de Herodot, un rezervor enorm de apă, vechi de 90 milioane de ani.

Enigma Dobrogei, fluviul subteran care curge invers

Potrivit mediafax.ro, Dobrogea nu are unul, ci două rezervoare imense de apă subterană. Unul în nord, care merge până la 100 de metri adâncime și cel din sud despre care se spune că a fost format în Jurrasic. O parte din apa formată la 600-700 de metri sub sol curge spre vest, în zona Giurgiu. Alta se disipă treptat spre Marea Neagră. Totodată, depozitul vechi de 90 de milioane de ani, care, potrivit specialiștilor, nu se evaporă, alimentează 48 de localități din județul Constanţa.

Povestea a început de la un maistru de sondă

În perioada acelor ani în zona lacului Siutghiol a lucrat un maistru-șef de sond. Care, alături de colegii săi a rămas uluit atunci când a văzut cum din pământ a țâșnit un… râu subteran. Din acel moment s-a venit cu ipoteza că acela ar fi venit pe sub pământ tocmai din munții Vrancei. Adică apa ar fi curs de la deal la vale, ca orice apă de suprafață.

În condițiile în care se cunoaște faptul că apele subterane au cu totul alte legi de curgere. Vestea a ajuns până la Nicolae Ceaușescu care și-a trimis specialiștii să verifice. Iar după multe așa zise cercetări s-a ajuns la concluzia că nu ar fi vorba de un râu subteran, ci de un acvifer. Adică un complex de rocă permeabilă și apa pe care o găzduiește. Numai că gurile rele spun că de fapt adevărul ar fi fost ascuns.

Mai ales că odată cu trecerea anilor s-au făcut alte foraje în Dobrogea iar apa a țâșnit în alte colțuri ale județului Constanța. Toată cantitatea de apă livrată locuitorilor orașului Constanța este extrasă din acest fluviu domol. Care, de altfel, este cel mai important zăcământ subteran de apă potabilă din România. Acesta este și motivul pentru care niciodată la Constanța nu a fost restricționat regimul de ap. Chiar dacă au fost perioade de caniculă sau secetă prelungită.

 

 

 

Tags
Close