Stil de viață

De Înălțarea Sfintei Cruci păstrați în portofel o monedă sfințită

Pentru prima dată Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul a fost înălțată pentru prima dată în văzul poporului, la 14 septembrie 335. De Înălțarea Sfintei Cruci, tradiția spune că e bine să păstrați în portofel o monedă sfințită.

Un moment de sărbătoare păstrat și astăzi cu sfințenie de toți credincioșii Înălțarea Sfintei Cruci. Numită și Ziua Crucii, în această zi se spune că se sfârșește vara și începe toamna. Tradiția spune că e bine ca în această zi sfântă să păstrați în portofel o monedă sfințită.

De Înălțarea Sfintei Cruci păstrați în portofel o monedă sfințită

Potrivit digi24.ro, Înălțarea Sfintei Cruci amintește oricărui credincios de Patimile Domnului dar și de moartea Mântuitorului. Potrivit tradiției, de Ziua Crucii se închide pământul și odată cu el se ascund și insectele, reptilele și plantele care au fost lăsate la lumină în primăvară. De asemenea, tradiția spune că înainte de a se retrage, șerpii se strâng la un loc și fac o piatră nestemată. Se crede că cine o găsește are posobilitatea să vindece toate bolile.

Se sfințesc butoaiele cu vin și viile

De Ziua Crucii, se vor sfinți atât butoaiele cu vin cât și viile. Totodată, vor fi sfințiți și strugurii din ultima tufa de vie, numiți și strugurii lui Dumnezeu. Acești nu trebuie niciodată să fie culeși de gospodari, ci dați ca ofrandă păsărilor cerului. De asemenea, în ziua de 14 septembrie din vița uscată se fac focuri, iar în jurul acestora se fac petreceri.

În această zi, nu mâncați prune, usturoi, pește și nuci

Tot în această zi, se duc la biserică pentru a fi sfințite busuioc, mentă, măghiran și cimbru. Tradiția spune că aceste plante vă vor apăra de multe boli. Tradiția spune că în această zi nu e bine să mâncați usturoi, prune, pește și nuci. Cine ține post negru își va vindeca atât trupul cât și sufletul. Cine lucrează va atrage asupra sa primejdii. Pentru belșug și spor, se păstrează în portofel, monede sfințite.

 

Tags
Close