Stil de viață

Cine primește inelul de logodnă de Dragobete, va avea o căsnicie fericită toată viața

Cinstită cu petreceri și multă veselie în toată țara, sărbătoarea de Drabogete, de pe 24 februarie este plină de tradiții și obiceiuri. Cine primește inelul de logodnă de Dragobete, va avea o căsnicie fericită toată viața.

Tradițiile din ziua de Dragobete sunt păstrate din cele mai vechi timpuri. Cine primește inelul de logodnă de Dragobete, va avea o căsnicie fericită toată viața.

Cine primește inelul de logodnă de Dragobete, va avea o căsnicie fericită toată viața

Ultimă sărbătoare cu petreceri de iarnă, Dragobetele este momentul în care tinerii mai pot să-și caute logodnice și să facă planuri de nuntă. În ziua de 24 februarie în trecut, horele și petrecerile începeau chiar de la prânz, când era vremea de zburătorit.

Atunci fetele și flăcăii ieșeau la pădure sau la câmp să adune flori de primăvară, iar la prânz domnițele plecau în fugă spre sat, iar băieții alergau să le prindă și să le fure un sărut. Dacă băieții își găseau perechea, logodna era anunțată chiar în seara de Dragobete, în văzul tuturor, alături de familiile lor. Tradiția spune că cine se logodește de Dragobete și va primi inelul în această zi va avea parte de o căsnicie fericită și nu se va despărți niciodată.

Bărbații nu au voie să le supere pe femei

Tot tradiția spune că tinerele nemăritate e bine să strângă zăpada care a mai rămas și să o topească. Aceasta are proprietăți magice și dacă se vor spăla cu ea, vor deveni mai frumoase. Această zăpadă era numită a zânelor, pentru că se credea că s-a născut din surâsul acestora. Se crede, totodată, că orice fată care va atinge un bărbat pe 24 februarie va fi drăgăstoasă tot anul. Tot tradiția spune că în această zi se scot din pământ rădăcinile de spânz, care vor fi folosite pentru vindecarea unor boli. Nici un bărbat nu are voie să supere o femeie în această zi, pentru că va avea ghinion.

 

Tags