Stil de viață

Cine a fost prima femeie primar din România?

Luiza Zavloschi și-a învins contracandidatul liberal, sprijinit de Guvern

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Perioada interbelică a marcat, în istoria României, momentul a multe premiere deosebite. Femeile erau încă privite cu suspiciune atunci când voiau să intre în domenii despre care se credea că erau rezervate bărbaților. Cum politica era unul din aceste domenii, până în anii 30, nicio femeie nu reușise să devină, de exemplu, primar sau membru în Guvern. Numai Sofia Nădejde reușise să fie aleasă deputat în colegiul III, din partea socialiștilor, fiind cunoscută pentru opiniile feministe. Multă vreme, femeile fuseseră lipsite chiar și de dreptul la vot, nu numai în România, dar și în întreaga Europă.

Învățătoarea model pentru comunitate

În 1930, în județul Vaslui, o învățătoare ajunsă la maturitate, Luiza Zavloschi a reușit să spargă gheața. România era afectată de Marea Criză izbucnită în 1929 și oamenii erau dispuși să aleagă acei oameni care puteau să le ofere și altceva decât fusese înainte.

Advertisment

Învățătoarea Luiza Zavloschi s-a născut în comuna Buda, județul Vaslui, la data de 20 iulie 1883. Eleva Luiza Zavloschi a studiat, cursurile primare,  în satul natal, din comuna Buda,  apoi și-a continuat studiile la Școala Normală din Iași, așa cum făceau unele  fete bune la învățătură din satele românești care reușeau să treacă de ciclul primar. Școlile Normale în România (actualele Licee Pedagogice ) ofereau condiții de cazare, studiu și burse pentru copiii sărmani, fiind  instituții născute din dorința unor personalități de marcă  ale pedagogiei românești de a dezvolta învățământul primar,mai ales în lumea satului.

Advertisment

Luiza Zavloschi a devenit în 1906,  învățătoare în localitatea de origine. Luiza Zavloschi s-a căsătorit, în același an, cu învățătorul Constantin Zavloschi, dedicându-se timp de 24 de ani nobilei meserii de educare a copiilor din sat, câștigându-și respectul în cadrul comunității.

La 47 de ani, devine prima femeie primar din România

Învățătorul era, în acea perioadă, printre cei mai respectați oameni într-un sat, alături de primar, preot și șeful postului de jandarmi. În anul 1930, învățătoarea Luiza Zavloschi a candidat din partea Partidului Țărănesc la postul de primar al localității Buda, înfrângându-l pe candidatul liberal, al cărui partid era la guvernare.

Primarul Luiza Zavloschi s-a implicat, timp de două mandate,  în modernizarea Comunei Buda, a amenajat localul Primăriei, a constituit pe baze legale Consiliul Comunal, a instalat un post telefonic, a introdus măsuri de apărare împotriva bolilor, pentru alfabetizarea copiilor săraci.

Când localitatea sa a fuzionat cu o localitate învecinată, a fost realeasă primar. Luiza Zavloschi a  decedat în 1967, pe mormântul ei fiind scris ”Prima femeie primar din România Mare”, iar școala gimnazială din localitate îi poartă numele.

 

Advertisment
Advertisment