Cele mai bune 5 dezinfectante naturale pentru uciderea eficientă a germenilor
Dezinfectanții naturali pot fi o alternativă potrivită pentru a utiliza produse de curățat de uz casnic cu substanțe chimice puternice, indiferent dacă sunteți îngrijorați de riscurile potențiale pentru sănătate sau de impactul asupra mediului.
De fapt, substanţele dezinfectante naturale sau pe bază de plante pot fi adesea la fel de eficienți ca și substanțele chimice. Cu condiţia să fie utilizate corect. Totuşi, opțiunile naturale tind să funcționeze mai lent decât dezinfectanții chimici. Suprafața trebuie să rămână umedă cu soluția pentru o perioadă mai lungă de timp pentru a ucide în mod eficient germenii.
În plus, toți dezinfectanții, inclusiv cei naturali, sunt cei mai eficienți dacă sunt folosiți pe o suprafață care a fost deja curățată cu apă și săpun pentru a îndepărta murdăria.
Cele mai eficiente substanţe dezinfectante naturale
Alcoolul este una dintre cele mai eficiente alternative la dezinfectanții chimici, spune Andrei Tadique, un om de știință la Emergent BioSolutions.
Alcoolul ucide germenii prin descompunerea pereților celulari. Dar este eficient numai atunci când este utilizat la o concentrație suficient de mare – aproximativ 60% sau mai mult. Multe substanțe de curățare obișnuite – cum ar fi șervețele umede și alți dezinfectanți – conțin cel puțin 60% alcool.
Peroxidul de hidrogen nu este la fel de eficient ca alți dezinfectanți chimici, cum ar fi clorul, dar ucide în mod eficient virușii și bacteriile, potrivit CDC din SUA.
Oțetul este de obicei denumit dezinfectant natural și, deși are proprietăți dezinfectante, nu este la fel de eficient ca alcoolul sau peroxidul de hidrogen la uciderea agenților patogeni.
Principalul ingredient din oțet, acidul acetic, ajută la descompunerea murdăriei și poate reduce bacteriile de pe suprafețele murdare.
Apa caldă ocupă şi ea un loc însemnat
Apa caldă ucide eficient bacteriile și virușii, temperatura ei trebuie să fie de cel puțin 60-70 de grade Celsius. Apa fiartă este adesea folosită pentru a ucide agenți patogeni în industria alimentară, precizează OMS.
Unele uleiuri esențiale, precum patchouli și scorțișoară, pot fi oarecum eficiente împotriva anumitor tulpini de viruși și bacterii. Dar există alternative mai bune care acționează asupra unei game mai largi de agenți patogeni.
Se consideră că uleiurile esențiale funcționează prin perturbarea membranelor celulare ale virușilor și bacteriilor. Încă se mai studiază pentru a afla cum pot fi utilizate eficient ca dezinfectanți.