Vreme

Tornade periculoase în Statele Unite

Furia tornadei care a ucis 22 de persoane în statul american Tennessee marți dimineață ar putea fi începutul unei luni aglomerate cu multe tornade periculoase în Statele Unite, au avertizat specialiștii.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Portalul specializat AccuWeather a prezis că luna martie va fi „o lună activă pentru tornade”, prognozând dublu tornade. Media lor este de circa 75 de tornade pe lună.

„Dacă vremea este atât de caldă în luna martie, există șanse de tornade în aprilie sau mai ”, a spus Alex Sosnowski, meteorologul principal de la AccuWeather. Aprilie și Mai sunt lunile în care activitatea tornadelor atinge, de obicei, maximul de forță pe teritoriul SUA.

Advertisment

„În Câmpia centrală și în partea de jos a Midwest-ului, lucrurile s-ar putea deteriora rapid”, a spus Paul Pastelok, meteorologul AccuWeather. Acesta a averitzat, de asemenea, că acolo ar putea fi o zonă de tornade activă.

Advertisment

Anotimp al tornadelor periculoase

Amenințarea tornadelor se axează mai departe spre nord în martie, comparativ cu luna februarie. Umiditatea abundentă se întinde spre nord. Aerul cald și umed se combină apoi cu vânturile calde, de la începutul primăverii. Tornadele se formează, de obicei, în martie, din Câmpiile centrale și sudice.

Tornadele și furtunile nu ocolesc nici zona marilor lacuri sudice si statul Ohio. Porțiuni din estul statului Oklahoma și nord-estul Texasului spre est sunt în pericol. De asmenea, și mare parte din Alabama are cea mai mare probabilitate de tornade în comparație cu alte regiuni, în medie, potrivit Weather Channel.

Deși luna Mai are adesea cele mai multe tornade, luna Martie a avut destule focare mortale. Cea mai periculoasă tornadă din istoria Statelor Unite – tornadă tri-statală din 18 martie 1925, care a lovit părți din Missouri, Illinois și Indiana – a ucis cel puțin 695 de oameni.

Aleea Tornadelor

În urmă cu un an, 23 de persoane au murit într-o tornadă din Alabama, pe 3 martie, potrivit Centrului de Predicție a Furtunilor. A fost cea mai mortală zi pentru tornade din 2013 până astăzi.

Tornadele mortale care au făcut ravagii în Tennessee au lovit în ceea ce este cunoscut drept „Aleea Dixie”. Deși „Aleea Tornadelor” din Marile Câmpii este vestita pentru distrugerile sale, Aleea Dixie din sud este de fapt și mai periculoasă.

În medie, aproximativ 40 de persoane mor în fiecare an în cele nouă state din sud-estul SUA.

Alabama înregistrează anual cel mai mare număr de decese cu o medie de 14, potrivit datelor de la Centrul de Predicție a Furtunilor. Multe tornade în Dixie Alley se petrec noaptea, îngreunând căutarea adăpostului sau urmărirea ultimelor prognoze.

Advertisment
Advertisment