ExternUltima ora

„Nu am mamă și tată, au murit. Nu mai am nici țară” Mărturia cutremurătoare a unui refugiat din Ucraina

Sașa, un băiețel de doar nouă ani, este un refugiat din Ucraina care nu mai are părinți și, din păcate, nu poate fi adoptat de o familei de români.

Advertisment
Advertisement

Încurcate sunt căile domnului! Sașa este un băiețel de doar nouă ani, refugiat venit din Ucraina, care la momentul actual locuiește în Băicoi, Prahova, într-un centru de plasament. Copilul nu mai are părinți și, cu toate acestea, deși multe familii de români și-au exprimat dorința de a-l adopta, acest lucru este imposibil. Autoritățile locale au intervenit, după declarația dureroasă a băiețelului refugiat din Ucraina, și au explicat care este, de fapt, motivul.

“Nu am mamă și nici tată, au murit. Acum, nu mai am nici țară. Este război în Ucraina, așa că directorul școlii de la noi a decis să ne aducă aici. Am stat în mai multe locuri și știu că e important să ascult de profesorii mei și să mă comport cum trebuie”, au fost cuvintele rostite de copil, ajuns, între timp, la Complexul de Servicii Comunitare „Rază de Soare” din Băicoi, Prahova,

Advertisment

De ce nu poate fi adoptat Sașa, copilul refugiat din Ucraina?

“Minorul la care faceți referire se află în evidența DGASPC Prahova, împreună cu un grup de copii, proveniți din sistemul de protecție din Ucraina. Toți acești copii au cetățenie ucraineană și nu au statutul de copii adoptabili, în conformitate cu legislația prevăzută în materia adopției din România. La acest moment, procedura de adopție aplicabilă acestor minori este cea prevăzută de legislația din țara de proveniență, respectiv Ucraina.

Advertisment

Persoanele de naționalitate română, domiciliate în România , care doresc să adopte minorul în cauză nu pot face acest lucru, întrucât acesta nu se află în evidența Registrului Național de Adopții din România și, implicit, nici în evidența Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție ca fiind declarat adoptabil. În prezent, în România, pot fi adoptați doar copiii cetățeni români, pentru care s-a deschis procedura de adopție.

În prezent, copiii ucraineni care se află în evidența DGASPC Prahova, inclusiv minorul Sașa Reznicenko, beneficiază de măsură de protecție specială, până la schimbarea condițiilor care au determinat luarea acestor măsuri și nu putem aprecia când va avea loc această schimbare”, este comunicatul DGASPC Prahova.

Advertisment
Advertisment