Ultima ora

Pregătiri intense pentru război. Ucraina a primit al doilea lot de arme din partea SUA

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că ţara sa a primit un al doilea lot de arme din Statele Unite ca parte a unui ajutor defensiv în valoare totală de 200 de milioane de dolari.

Advertisment
Advertisement

„Peste 80 de tone de arme pentru a întări capacităţile de apărare ale Ucrainei de la prietenii noştri din SUA! Şi acesta nu este sfârşitul”, a scris Reznikov pe Twitter. Washingtonul a declarat că va continua să sprijine Ucraina pe fondul preocupărilor regimului de la Kiev şi ale aliaţilor săi occidentali cu privire la trupele ruse masate la graniţa sa. Rusia neagă că planifică o ofensivă militară.

Aproximativ 90 de tone de „asistenţă de securitate letală”, inclusiv muniţie, din pachetul aprobat de SUA în decembrie, au ajuns sâmbătă în capitala Ucrainei.

Advertisment

La rândul ei, Germania a anunţat că va livra Ucrainei un „spital de campanie”, a anunţat, sâmbătă, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht. „Vrem să sprijinim Ucraina şi exact asta facem deja”, a afirmat ministrul într-un interviu pentru Die Welt. „Astfel, în februarie va fi livrat un spital de campanie complet, cu formarea personalului necesar”, a anunţat ea, precizând că acest cost pentru Germania s-ar ridica la 5,3 milioane de euro.

Advertisment

Germania, pe de altă parte, a respins ideea de a livra arme Ucrainei, apreciind că acest lucru nu va face decât să agraveze tensiunile. Potrivit Christine Lambrecht, „livrările de arme nu ar contribui în prezent” la dezamorsarea crizei, iar această poziţie are „deplin consens în cadrul guvernului federal” condus de Olaf Scholz.

Advertisment
Advertisment