ActualitateUltima ora

NATO, anunț de ultimă oră! Vin grupuri de luptă în România

NATO face un anunț de ultimă oră. Mai multe grupuri de luptă se pregătesc să vină în România, în contextul războiului pornit de Vladimir Putin.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

NATO a anunțat în urmă cu puțin timp că va trimite noi frupuri de luptă pe flancul său estic. Scopul alianței este de a sprijini Ucraina și de a apăra România, astfel încât războiul pornit de Vladimir Putin la doar câțiva kilometri de granițele noastre să nu se extindă și în alte state.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a precizat că liderii organizației vor decide, la summitul care urmează să se desfășoare în zilele următoare, să întărească poziția de apărare încă patru grupuri de luptă în Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia. În total, vor fi opt grupări tactice așezate de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Advertisment

NATO, anunț de ultimă oră! Vin grupuri de luptă în România

“Mă aştept ca liderii să convină întărirea poziţiei NATO în toate domeniile, cu creşteri majore în partea estică a Alianţei la sol, în aer şi pe mare. Ne confruntăm cu o nouă realitate pentru securitatea noastră, aşa că trebuie să ne resetăm poziţia de apărare şi descurajare pe termen mai lung. NATO are deja grupuri de luptă în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. Încă din luna ianuarie a acestui an, când tensiunile dintre Rusia și Ucraina nu escaladaseră, Franța a anunțat că trimite trupe NATO în România”, a declarat Jens Stoltenberg.

Advertisment

“Suntem hotărâți să facem tot ce putem pentru a susține Ucraina, dar avem o responsabilitate să ne asigurăm că războiul nu va depăși granițele Ucrainei și să devină un conflict între NATO și Rusia. Asta ar provoca și mai multe decese și mai multe distrugeri. Mă aștept că vom fi de acord să intensificăm și spijinul altor parteneri care ar fi amenințați de Rusia”, a mai spus Jens Stoltenberg.

“NATO este acolo ca să apere toți aliații și transmite un mesaj foarte clar Rusiei că un război nuclelar nu poate fi câștigat și n-ar trebui dus niciodată. Orice utilizare a armelor nucleare va schimba fundamental natura conflictului, iar Rusia trebuie să înțeleagă cu un război nuclear nu trebuie început”, a transmis, în încheiere, Jens Stoltenberg.

Advertisment
Advertisment