Ultima ora

Blinken îl avertizează pe Putin: „Dacă o singură forță suplimentară” intră în Ucraina, SUA vor reacționa puternic

Secretarul american de stat Antony Blinken a transmis un nou avertisment Rusiei legat de o posibilă invazie a Ucrainei. Blinken a declarat că dacă „o singură forță militară aparţinând Rusiei” intră în Ucraina „într-un mod agresiv”, va avea ca rezultat un răspuns puternic din partea SUA și a aliaților săi.

Advertisment
Advertisement

„Dacă o singură forță militară aparţinând Rusiei pune, în mod agresiv, piciorul în Ucraina, va fi declanşat un răspuns rapid, sever şi unit din partea SUA şi a Europei”, a averizat Antony Blinken în cadrul unei emisiuni la CNN.

Declaraţia oficialului american vine să întărească poziția SUA cu privire la orice acțiune militară agresivă suplimentară a Rusiei, după ce țara a adunat zeci de mii de soldați la granița cu Ucraina.

Advertisment

În acelaşi timp, Blinken a spus că administraţia americană nu va impune sancţiuni Rusiei în mod „preventiv”, aşa cum a solicitat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Advertisment

„Când vine vorba despre sancţiuni, scopul lor este să descurajeze o posibilă agresiune a Rusiei”, a spus secretarul de stat american. „Dacă am impune sancţiuni acum, am anula acest efect de descurajare”, a adăugat Blinken.

Cancelarul german îndeamnă la ”prudenţă” în stabilirea unor sancţiuni contra Rusiei dacă aceasta atacă Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut duminică Statelor Unite şi Uniunii Europene să reflecteze cu atenţie când iau în calcul sancţiuni împotriva Rusiei în cazul unei agresiuni a acesteia contra Ucrainei. Reacţia Germaniei vine în contextul în care printre posibilele sancţiuni care ar putea fi impuse Rusiei ar fi blocarea funcţionării gazoductului Nord Stream 2, care conectează Germania direct cu Rusia. Dar o asemenea măsură ar amplifica criza energetică în Europa ce a condus la creşterea preţurilor.

În acelaşi timp, Scholz a contracarat impresia că SUA şi UE nu ar putea cădea de acord asupra unui set de sancţiuni împotriva Rusiei. ”În cercul aliaţilor, noi convenim asupra unor posibile măsuri. Este bine. Trebuie să fim capabili să acţionăm în cazul unei urgenţe”, a adăugat el.

De asemenea, şeful guvernului de la Berlin a respins cererea Rusiei ca NATO să se angajeze că Ucraina nu va adera la această alianţă. ”O astfel de garanţie nu poate fi dată”, a punctat Scholz, amintind pe de altă parte că aderarea unor ţări din Est la NATO oricum ”nu se află deloc pe agendă în prezent”.

Rusia a făcut cereri de securitate Statelor Unite, inclusiv oprirea expansiunii NATO spre est şi promisiunea că Ucrainei nu va avea niciodată voie să se alăture alianţei militare occidentale.

Advertisment
Advertisment