Actualitate

Un epidemiolog aduce vești bune despre situația din România

Specialistul spune că țara noastră ar fi intrat în faza de scădere a cazurilor de infectare.

Pandemia de coronavirus continuă să facă foarte multe victime în România, numărul de infectări în 24 de ore rămânând unul uriaș. Chiar și așa, un epidemiolog aduce vești bune. Acesta spune că am fi intrat în faza de scădere.

Un epidemiolog aduce vești bune

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a explicat că țara noastră se află în etapa de scădere treptată. El a justificat cu cifrele care indică o micșorare a numărului bazal de reproducere.

„Suntem într-o evoluție a epidemiei pe care o parcurgem în funcție de ceea ce facem, de reacția la recomandări. Pe lângă aceste cifre nedorite, pot da o veste de speranță de mai bine. Numărul bazal de reproducere. Dacă este peste 1, epidemia este în creștere, dacă este sub 1 este în scădere.

Datele arată că în 28 iulie, acest număr bazal a ajuns la 1, în 29 iulie a ajuns la 0,99, în 30 iulie a scăzut la 0,96. Am plecat de la 1,21 în 10 iulie, deci este o scădere progresivă și constantă și ne arată că dacă se respectă modelele statistice, am intrat pentru prima dată din luna mai într-o epidemie în scădere.

Ce se înregistrează la nivelul numărului nou de infectați ține de numărul de teste efectuate. La terapie intensivă și la decese, aceste cifre vin din ce s-a acumulat până acum. Evoluția epidemiei nu e una chiar atât de nefavorabilă, sub aspectul numărului bazal de reproducere.

Arată că epidemia scade. Depinde ce vor face oamenii în continuare. Știm care e ciclul unei epidemii, se repetă cu strictețe anual, dar la acest COVID nu știm evoluția. Putem doar face presupuneri pe baze științifice.

După ce vom parcurge un ciclu întreg pe pământ al evoluției, vom putea aprecia pentru anii care vin revenirile, care cu siguranță vor fi în fiecare an”, a declarat Emilian Popovici, pentru Digi24.

Tags
Close