Actualitate

Tudor Chirilă, mesaj tranșant la deschiderea anului școlar

Îndrăgitul cântăreț Tudor Chirilă a dat un mesaj tranșant pe pagina sa de facebook cu ocazia deschiderii anului școlar.

A considerat că deschiderea anului școlar e doar o batjocură la adresa copiilor. Acesta este motivul pentru care Tudor Chirilă a postat un mesaj tranșant pe pagina sa de facebook.

Tudor Chirilă, mesaj tranșant la deschiderea anului școlar

Cântărețul Tudor Chirilă i-a lăsat fără replică pe toți cu un mesaj tranșant transmis pe facebook cu ocazia deschiderii noului an școlar.

„Ieri am stat de vorbă cu o fetiță de 12 ani despre începutul școlii. Este elevă la o școală din sectorul 1. Am întrebat-o cum i-ar conveni să înceapă. Online, mi-a răspuns. De ce? Pentru că nu sunt atât de stresată când e online. Ce te stresează la școală?  Păi, când țipă profesorul sau când mă scoate la tablă sau la testele fulger. Ce-ar putea să se întâmple rău când ești scos la tablă? – Păi, dacă nu știi exercițiul, râd copiii de tine. Păi și profesorul nu intervine, îi lasă așa, nu le spune că și ei ar putea fi în aceeași situație? – Uneori da, alteori nu. (…)

Dialogul ăsta nu spune nimic nou: practicile și atmosfera din școli nu sunt propice actului de învățare. Învățarea este privită ca o corvoadă. Un șir de evenimente stresante care nu fac decât să inhibe orice poftă de a învăța, gândi, dialoga.

Relația autoritară cu elevii este totuși scurt circuitată de diverse practici care încearcă s-o fenteze sau s-o îmblânzească. Știm toate astea despre sistem. Mai știm că niciun politician din România nu-și dorește să schimbe acest sistem. Pentru că beneficiază toată lumea de pe urma lui, mai puțin copiii.

Acum, peste dezastrul deja știut din educație a venit și Pandemia care a expus, în toată splendoarea ei, incompetența unui minister al educației condus de “specialiști” care nu au fost în stare în trei luni de vacanță să conceapă niște scenarii coerente de revenire la școală în siguranță.

Mai mult, sub pretextul autonomiei pe care nu au invocat-o, implementat-o, încurajat-o niciodată până acum, au pasat responsabilitatea deschiderii anului școlar în curtea școlilor.

Dar pentru că ani de zile directorii de școli și inspectoratele au fost într-o relație de subordonare asemănătoare cu cea păguboasă dintre elev și profesor, iată că responsabilizarea școlilor în problema reluării cursurilor nu a dat vreun rezultat”, a scris Tudor Chirilă.

Nu știu unde se mai poate coborî din situația în care s-a ajuns

Totodată, artistul spune că speră că va veni un moment în care autoritățile se vor trezi, în sfârșit, la realitate.

„Nu știu unde se mai poate coborî din situația în care s-a ajuns. O batjocură generală la adresa copiiilor care în sistemul public ar trebui să fie unicii beneficiari ai actului educațional. Nu trebuie să ne facem iluzii, Monica Cristina Anisie nu-și va da demisia. Nici n-ar folosi la nimic pentru că nu ar avea pe cine să numească în loc, competența nu e unul din criterii. În schimb, destul de probabil, o vom vedea pe Anisie în parlament sau în alt loc călduț recompensată pentru performanța de a nu fi schimbat nimic la minister. Da, să nu schimbi nimic, este cel mai important criteriu după care pare că sunt aleși miniștrii educației.

Continui să cred, să sper, că va exista un moment în care cineva se va trezi și va înțelege că singura soluție pentru o reformă reală este depolitizarea educației și acordul tuturor partidelor în vederea acestui pas”, spune Chirilă.

 

Tags
Close