Actualitate

S-a prelungit starea de alertă. Cum se va vota în aceste condiții

Luni, 14 septembrie 2020, Guvernul a adoptat proiectul care prelungește starea de alertă. Cum se va vota în aceste condiții.

A fost prelungită starea de alertă și au fost stabilite și măsurile privind prevenirea și combaterea pandemiei. Cum se va vota în aceste condiții.

S-a prelungit starea de alertă. Cum se va vota în aceste condiții

Potrivit RomaniaTV, începând cu data de 15 septembrie, a fost prelungită starea de alertă. De asemenea autoritățile au vorbit și despre cum se va vota la alegerile locale. Potrivit lui Raed Arafat va fi emis un ordin comun al Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Interne, cu avizul AEP, care va stabili regulile în secţiile de vot. Până în acest moment se cunoaște faptul că va fi obligatoriu ca mâinile să fie dezinfectate la intrarea și la ieșirea din secția de vot. Totodată, cartea de identitate va fi introdusă informatic.

“Astăzi (luni, 15 septembrie 2020) a avut loc întâlnirea online a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Prin hotărârea nr. 45 din 14 septembrie a fost propusă prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile. Totodată au fost mai multe propuneri care se referă la trei aspecte şi anume campania electorală, ziua votului, plus partea cu organizarea mitingurilor şi a demonstraţiilor. Deci se pot organiza şi demonstraţii, însă în limita regulilor stabilite pentru mitingurile electorale. De subliniat că pe partea campaniei continuă regulile care sunt cunoscute. Numărul maxim rămâne la fel 50 în interior, 100 în exterior. Portul măştii, igiena”, a declarat Raed Arafat, în ședința de luni, 14 septembrie 2020.

Alegătorul trebuie să vină cu mască

De asemenea, secretarul stat în Ministerul Sănătăţii a menționat că masca va fi obligatorie. „La nivelul secţiilor de vot urmează să fie stabilite prin ordin al Ministerului Sănătăţii, împreună cu MAI şi cu avizul AEP, va exista un ordin care va stabili regulile. Ele includ aspecte care privesc accesul şi modul în care se va desfăşura votul. Obligativitatea dezinfectării mâinilor la intrarea şi ieşirea din secţia de vot.

Cartea de identitate va fi introdusă informatic .Alegătorul va primi ajutor în acest sens. Cei care au buletine vechi vor fi manipulate de lucrătorii din secţia de vot. Inclusiv portul măştii obligatoriu la toţi cei care participă la procesul de vot şi a celor care vin să voteze. Pentru manifestaţii şi adunări publice va fi un număr de maximum 100 de persoane în spaţii deschise, dar aplicându-se portul măştii, distanţarea şi celelalte aspecte ce ţin de igienă”, a explicat Arafat.

În plus, alegătorul trebuie să vină cu mască pe care să o poarte și în secția de votare.

„Va putea obţine alegătorul mască, dar recomandarea e să vină cu mască la secţia de vot. Dacă vine cu pixul pe care îl ţine în mână şi scrie, pentru semnătură poate să vină cu pixul de acasă şi să semneze cu el. Poate e mai bine aşa ca să nu se transmită între membrul comisiei şi alegător”, a mai spus Raed Arafat.

 

Tags
Close