Actualitate

S-a aflat care a fost ultimă dorință a soților Ceaușescu

Au fost executați pe 25 decembrie 1989, dar abia acum s-a aflat care a fost ultima dorință a soților Ceaușescu.

Reclama

Fostul președinte al României Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena Ceaușescu și-au primit pedeapsa în decembri 1989. Care a fost ultima dorință a soților Ceaușescu.

S-a aflat care a fost ultimă dorință a soților Ceaușescu

Au trecut 31 de ani de la execuția soților Nicolae și Elena Ceaușescu. Acum s-a aflat însă care a fost ultima dorință a fraților Ceaușescu. Conform declarațiilor comandantului plutonului de execuție al soților ceaușescu, ultima dorință a lor a fost să moară împreună.

Reclama

„O chestie interesantă în proces, pe care am remarcat-o și eu, oarecum surprins, și apoi le-am spus-o la toți, la ziariști mă refer… Este vorba despre momentul preliminar execuției, când s-a pus problema ca să-i ducem la zid pe rând, să-i împușcăm separat, începând cu el.

Atunci, ei înțelegând cum se pune problema, s-au opus, ca să spun așa, insistând să moară împreună, ea îndeosebi, și asta a și rămas, până la urmă, ca un fel de ultimă dorință a lor, ca și condamnați. Se iubeau foarte mut, asta da…, atunci am văzut! De aceea au și insistat, aproape că ne-au rugat”, a declarat colonelul Ionel Boeru, potrivit dcnews.ro.

Colonelul Boeru a recunoscut că a fost cea mai grea misiune din cariera sa

De asemenea, colonelul Boeru a mărturisit că cel mai greu moment din cariera sa de ofițer a fost când a condus plutonul de execuție. “Eram trei oameni, nu tot plutonul, și la pregătirea care s-a făcut înainte de proces, Stănculescu ne-a zis clar:

„Îi luăm, îi ducem și-i împușcăm”, nimic de preot, de comandă, de altceva asemenea. Din sala de judecată ne-a zis iarăși la fel unul, un locotentent-colonel de artilerie, ceistul cu insulina, Gheorghe Ștefan: „Luați-i și împușcați-i!”

Eu tot timpul mă gândeam că, dacă ceilalți doi nu pun armele la foc automat, se poate întâmpla să ratăm sau cine mai știe ce, că ordinul era să tragem tot ce era în încărcător. Și asta e, când am dat comanda ”Foc!”, eu am și tras și apăsat pe trăgaci. Și așa a fost, unul a tras un singur cartuș, celălalt trei, apoi și alții.

„Inițial, m-am gândit că amândoi colegii de echipă, pe ultima sută de metri, să nu refuze să tragă, după care mi s-a inculpat ideea că s-ar putea să mi se blocheze arma, ca la Mussolini. Cel mai frică de asta mi-a fost!”, a declarat Ionel Boeru.

 

TOP STIRI

Reclama
Tags
Close