Actualitate

România va intra din nou în carantină

În localitățile unde numărul de cazuri de infectări va înregistra o creștere semnificativă, se va intra din nou în carantină.

Potrivit lui Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, România va intra din nou în carantină.

România va intra din nou în carantină

Conform profesorului Răzvan Cherecheș, profesor în SUA și la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, România va intra din nou în caratină. Acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil, în localitățile unde se vor înregistra cele mai multe creșteri de infectări.

„Din nefericire, măsura care este la îndemâna noastră este izolarea socială și părerea mea este că se va trece la izolare socială pe regiuni. Pe județe, pe orașe, acolo unde rata de pozitivare este mare.

Vom ajunge din nou la un lockdown, nu am nici mai mică îndoială aici. Pentru că nu se iau măsurile potrivite în continuare. Nu se poartă măști în spațiile publice, rata de transmitere crește, scad temperaturile. Ceea ce face ca oamenii să petreacă mai mult timp înăuntru și de aceea avem sezonalitatea gripei.

Gripa nu se transmite din cauza faptului că e mai frig, la fel și coronavirusul. Ci din cauză că oamenii petrec mai mult timp înăuntru, fără măști. Din perspectiva unui expert în sănătate publică, cea mai bună măsură este lockdown-ul”, a spus expertul, la Digi24.ro.

Ar fi indicate amenzi pentru nepurtarea măștii

Potrivit lui Răzvan Cherecheș, „Noi avem 91 de infecții la 100.000 de oameni la nivel de țară, în Melbourne, în momentul în care au ajuns la 60, au trecut la lockdown. Noi încă suntem relaxați pentru că avem alegeri, nu pentru că rata de infecție nu ne solicită măsuri mai drastice. De aceea spun că după alegeri trebuie să ne așteptăm la măsuri mai drastice. Nu avem de ales, rata de infecție crește continuu”. De asemenea, expertul în sănătate crede că sancțiunile pentru nepurtarea măștii ar fi indicate.

„Suntem exact într-o situație ca și cu purtarea centurii de siguranță. Dacă li se explică cetățenilor că purtarea centurii de siguranță salvează viața în 50 la sută din situații, vor fi cetățeni care își pun centura de siguranță disciplinați, pentru că înțeleg riscurile la care se expun.

Alții vor purta centura de siguranță doar pentru că riscă să primească o amendă. Exact la fel și aici: vom avea cetățeni care, dacă este comunicat în mod clar și este o campanie continuă de comunicare vizavi de cum poți să te protejezi, ce poți să faci, vor fi responsabili, vor purta mască, vor păstra distanța față de ceilalți, se vor spăla și se vor dezinfecta pe mâini. În timp ce pentru alții măsurile trebuie să fie clare: amendă, amendă, amendă. Dar trebuie luate ambele măsuri.

Vă spun ce aș face eu dacă aș fi politician și aș încerca să fiu ales, dar în același timp să protejez și populația: a doua zi după ce aș fi ales, aș începe să dau amenzi rău de tot pentru nepurtarea măștii. Timp de o săptămână. Să sperii populația. După care aș spune: situația este sub control, cum spun ei și acum, deși toate numerele spun ceva complet diferit. Și pe urmă, iar aș începe să trag mâța de coadă până la alegerile din decembrie și aș spera că situația nu se agravează”, a mai declarat acesta.

 

Tags
Close