Actualitate

Primăria Capitalei este executată silit

Începând cu 3 august, conturile Municipalității vor fi blocate. Primăria Capitalei este executată silit de omul de afaceri Costică Costanda.

Reclama

Gabriela Firea are mari probleme. Primăria Capitalei este executată silit de afaceristul Constanda. Ar fi putut plăti mai puțin, dacă renunța la 15.000 de mp din Satul Francez.

Primăria Capitalei este executată silit

În urma deciziei definitive a Instanței Supreme din iunie anul trecut, Primăria Capitalei este executată silit. Conturile primăriei vor fi blocate pe data de 3 august. Ce-I drept, Primăria Capitalei ar fi putut plăti mult mai puțin. Asta pentru că omul de afaceri, prin executorul judecătoresc, i-a oferit varianta de a renunța la 1500 de mp din cartierul Satul Francez.
“Pe 3 august conturile vor fi blocate, nu vom mai putea face plăți, sunt procese care durează de 16 ani. După ce că nu avem bani, ni se taie tot timpul veniturile, mai avem și această mare problemă cu această sentință irevocabilă”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Reclama

Primăria trebuie să plătească peste 69 milioane de euro

Dar suma imensă pe care trebuie să o plătească Primăria Capitalei afeceristului se ridică la 69 milioane de euro, plus penalități. Povestea a început înainte de anul 2000, când Constanda a cumpărat dreptul litigious pentru un teren de 3,3 hectare din Satul Francez de la foștii proprietari.

Mai târziu a obținut și dreptul de proprietate asupra lui. În acea perioadă, Primăria Capitalei, care vroia să păstreze întreg Satul Francez i-a oferit în 2003 la schimb lui Constanda aceeași suprafață din Parcul Bordei. Afaceristul a spus da și a vrut să construiască locuințe.

Dar, Consiliul General s-a opus, motivând că e spațiu verde. Pus într-o situație fără ieșire, afaceristul a apelat la instanță. Aceasta i-a dat câștig de cauză și Primăria trebuie să plătească despăgubiri. Ca să nu plătească, Primăria Capitalei s-a gândit atunci la altceva.

CGMB joacă alba-neagra

Să facă un alt schimb de terenuri cu Constanda. Adică să-I dea înapoi terenul din Satul Francez. În 2008, afaceristul și fostul primar Adrian Videanu au semnat actul. Tot ce urma era ca CGMB să-I aprobe lui Constanda un PUZ ca să ridice blocuri cu cinci etaje. Dar din nou nu s-a dorit. În 2010, afaceristul a dat iar primăria în judecată și a cerut anularea schimbului de terenuri. După prezentări și recursuri, în final, în 2018, Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză lui Constanda, iar sentința a devenit definitivă anul trecut, prin decizia Înaltei Curți.

 

TOP STIRI

Reclama
Tags
Close