Actualitate

Pe aeroportul din Helsinki câinii vor detecta persoanele infectate cu coronavirus

Pentru prima dată în lume, câinii vor  detecta persoanele infectate cu coronavirus. Acest lucru se va întâmpla pe aeroportul din Helsinki.

Câinii vor detecta pentru prima dată în lume persoanele care sunt infectate cu noul coronavirus. Acest lucru se va întâmpla pe aeroportul din Helsinki.

Pe aeroportul din Helsinki câinii vor detecta persoanele infectate cu coronavirus

Câinii vor detecta persoanele infectate cu noul coronavirus. Este vorba de patru câini din rase diferite care  vor încerca timp de patru luni să afle cine este bolnav și cine nu. Potrivit Agerpres, acest lucru se va întâmpla grație unui proiect finanţat de guvernul finlandez. Dacă acest proiect va fi un succes, atunci ar fi cea mai bună alternativă, mult mai rapidă şi mai ieftină la actualele teste PCR.

Este primul experiment de acest gen din Europa

Această inițiativă este susținută de Asociaţia Finlandeză de Detectare Olfactivă. În plus, este primul experiment de acest tip din Europa şi al doilea din lume, după Emiratele Arabe. În acest moment și experţi din Australia, Franţa, Germania şi SUA fac de asemenea investigaţii în această direcţie. Câinii care au fost alepaasgerși poartă numele de Valo, Miina, ET şi Kossi și anterior au fost învățați cum să afle cu ajutorul mirosului boli precum cancerul sau diabetul.

„Dacă proiectul pilot are succes, rezultatele vor avea aceeaşi valabilitate ca şi testele PCR. Pasagerii vor fi mirosiţi de câini, la fel ca la controalele anti-drog”, spune un responsabil al aeroportului.

Câinii nu se vor apropia direct de pasageri

Interesant este și faptul că animalele nu se vor apropia direct de pasageri. Potrivit televiziunii publice Yle, pasagerii vor fi cei care se vor freca pe piele cu o pânză. Ulterior aceasta va fi introdusă într-un recipient. În final, bucata de pânză va fi mirosită de câini într-un compartiment alăturat. Întreaga lume așteaptă să vadă dacă acest proiect pilot va avea reușită. Inițial au fost aleși mai mulți câini, dar alte animale au fost eliminate pentru că au fost deranjate de zgomotul ambiental.

 

 

 

Tags
Close