Actualitate

Moșii de toamnă 2020

Sâmbăta Morților, sau Moșii de toamnă 2020 este cinstită pe data de 31 octombrie 2020. Iată ce tradiții se respectă în această zi.

Tradițiile și obiceiurile de Moșii de toamnă 2020 au fost respectate din cele mai vechi timpuri.

Nu mergeți la fântâni

Potrivit crestinortodox.ro, ziua când sunt sărbătoriți Moșii de toamnă este una plină de tradiții și obiceiuri, de care bătrânii țin cont întocmai. În această zi, împărțiți mâncăruri calde, pentur a ajunge la sufletele celor trecuți în neființă. În plus, bătrânii spun că nimeni nu trebuie să meargă la o fântână și nici la o răscruce de drumuri izolată. Și asta pentru că acolo se spune că stau duhurile rele. Se crede că cine nu respectă acest lucru va avea ghinion până la sfârșitul anului.

Nu faceți vizite

Totodată, de Moșii de toamnă nu e bine să faceți vizite. Excepție fac momentele în care trebuie să dați de pomană. Orice gospodină trebuie ca de Moșii de toamnă să ducă colivă la biserică, dar și prescură și o sticlă de vin pentru a fi sfințite. De asemenea, se sfințesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiți le împart după slujba de pomenire.

Prescurele vor fi împărțite după sfințire

Tradiția spune că pe lângă coliva mare, femeile ar fi bine să ducă la biserică și cantități mai mici de colivă, pe care să le pună în pahare de plastic. Acestea vor fi împărțite alături de o lumânare, la sfârșitul slujbei. Tot bătrânii spun că în coșul în care va merge la biserică se va pună lângă colivă o sticlă de vin. În această zi se va împărți pentru sufletul celor trecuți în neființă preparate precum pilaf, carne, pâine, peşte, sarmale sau orice altfel de mâncare gătită. Cât privește prescurele, acestea vor fi împărțite după sfințire celor nevoiași. Totodată, gospodinele vor putea împărți și dulciuri, fructe, legume sau prăjituri. Când se vor împărți preparatele culinare, credincioasele vor da preotului și tămâie, cărbune și un prosop.

 

Tags
Close