Tehnologie

Ştiaţi că telefonul este mai greu atunci când are mai multe date stocate în memorie

Ştiaţi că telefonul e mai greu când are mai multe date pe el? Diferența e infimă, așa că probabil nu aţi observat acest detaliu până acum, însă există o explicație științifică pentru fenomen, potrivit BBC Science Focus.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Datele sunt stocate în 1 și 0 în memorie, sistemul binar. Existența 1 și 0 e reprezentată de acumularea sau absența electronilor – particulele încărcate au masă, însă diferența e cauzată de modul în care sunt distribuiți electronii, nu de cantitatea lor. Aşadar, dispozitivul devine puţin mai greu atunci când are mai multe date în memorie.

Grupuri de atomi se aliniază într-o direcție sau cealaltă în funcție de ce stochează – 1 sau 0 – și vor avea cantități diferite de energie în funcție de cum sunt aliniați.

Advertisment

Potrivit BBC Science Focus, un alt mod de a privi lucrurile e că atomii din memorie au proprietăți pseudo-magnetice.

Advertisment

Memorie mai mare, grame mai multe

Dacă energia e echivalentă masei, se poate argumenta că adăugarea datelor în telefon îl îngreunează. Diferenţa există chiar dacă doar cu o cantitate infimă. Aceste calcule au fost realizate de John D. Kubiatowicz, profesor de științe în cadrul Universității Berkley, în 2011. Acesta a testat teoria pe un e-book Kindle, însă sunt aplicabile oricărui dispozitiv pe care pot fi stocate date.

Într-un exemplu mai ușor de înțeles, un iPad plin de aplicații și fișiere va cântări puțin mai mult decât un iPad nou și gol. Pentru 4GB de date, diferența dintre plin și gol e de 10-18 g și pentru 64GB va fi de 12 ori mai mare, potrivit CultofMac.

La baterii lucrurile sunt diferite

În funcție de cât de bine se pricepe fiecare la fizică sau, s-ar putea să trăim cu impresia greşită. Anume că bateria din telefonul, atunci când este încărcată, găzduiește un număr foarte mare de electroni. În timp ce-l folosești, “rezervorul” se golește și, de aici, vine simbolul bateriei goale pe care îl vedem pe ecran.

În realitate, bateria găzduiește energie, aceea se manifestă în interiorul acumulatorului prin legături chimice între ioni, aceiași ioni pe care îi vedem inscriptionați pe baterie sub forma siglei Li-ion sau Litiu-Ion. Legăturile respective pot fi folosite pentru a produce curent electric într-un circut, în momentul în care părăsesc acumulatorul. Numărul fizic de particule dintr-o baterie nu se schimbă odată cu uzura ei. Prin urmare telefonul nu devine mai greu dacă telefonul are bateria plină.

Advertisment
Advertisment