Tehnologie

Firefox câştigă teren în faţa Chrome şi pe Android

Utilizatorii de Android au renunţat masiv în ultimile 12 luni la popularul Chrome care vine de multe ori preinstalat.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Cea mai recentă versiune a browserului a inclus nişte schimbări importante menite a atrage utilizatorii. Firefox nu a fost vreodată cel mai popular browser nici pe telefoane, nici pe calculatoare. Dar, datorită actualizărilor frecvente pe care le primeşte, mereu a reprezentat o opţiune de luat în seamă. În ultima actualizare primită de versiunea mobilă, acesteia i se adaugă o serie de opţiuni. Care până nu de mult erau accesibile doar variantei de calculator, aceasta fiind cauza popularităţii Chrome în detrimentul Firefox.

Îmbunătăţirea Firefox este mai mult decât binevenită

Bara de adresă acum este în partea de jos a ecranului, pentru a facilita accesul de pe ecrane mai mari. Desigur, aceasta poate fi mutată dacă utilizatorul doreşte. Poziţionarea în partea de jos este similară cu ceea ce regăsim pe browserul celor de la Apple. De fapt, Firefox a încercat să împrumute cele mai bune caracteristici ale concurenţei cu ultimile sale iteraţii. Obiectivul acestor actualizării fiind acela de a obţine un browser cât mai complet pentru orice tip de utilizator.

Advertisment

Firefox a pus întotdeauna partea de securitate pe primul loc, iar prin tehnologia Enhanced Tracking Protection împiedică urmărirea activității online de către terţe părţi. În cazul în care bookmark-urile clasice nu mai mulţumesc, noul Firefox include Collections. Adică o listă de articole salvate de user care se pot accesa mai ușor. Şi concept este “împrumutat” de la Safari unde se numeşte Listă de Lectură.

Advertisment

Extensii şi add-on-uri în Firefox

Dacă până acum opţiunile erau limitate, în prezent Mozilla a creat o colecţie de extensii optimizate pentru mobile. Drept urmare a acestor optimizări, paginile ar trebui să se încarce cu până la 10% mai rapid. Până recent, extensiile şi add-on-urile fiind doar adaptate, nu create de la zero pentru varianta mobilă. Un alt mare plus, vine pentru utilizatorii care vizionează clipuri. Acum Firefox permite urmărirea acestora în fereastră, facilitate îndelung cerută de fani. Aşadar, Firefox şi Chrome continuă lupte pentru primul loc.

Advertisment
Advertisment