Tehnologie

Europol Urmărește Hackerii Care Exploatează Pandemia De Coronavirus

Europol ne transmite că sunt pe urmele criminalilor cibernetici care vor să profite de pe urma pandemiei de COVID-19 pentru a ne fura datele personale.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Într-un raport lansat recent, Europol indică principalele tactici ale hacker-ilor în perioada pandemiei de coronavirus. Aceștia indică, de asemenea, faptul că panica i-a făcut pe europeni mai susceptibili la escrocherii.

Isteria sporește rata de succes a hacker-ilor

Două chestiuni au influențat direct rata de succes a hacker-ilor în această perioadă, si anume:

Advertisment
  1. Lipsurile în ceea ce privește stocurile marilor magazine;
  2. Măsurile dure impuse de guvernele europene pentru a stopa răspândirea virusului;

În timp ce măsurile guvernamentale sunt demne de salutat, lipsurile depistate pe rafturile magazinelor sunt oarecum artificiale. Situația actuală a fost creată tot din cauza panicii și nu din cauza COVID-19.

Advertisment

Securitatea online în timpul COVID-19

„În timp ce unii oameni s-au dedicat luptei împotriva acestei crize și ajută victimele, criminalii văd în această situație o oportunitate de exploatare a crizei”, a declarat Catherine De Bolle, directorul executiv al Europol.

„Acest lucru este inacceptabil! Aceste activități criminale în timpul unei astfel de crize pot reprezenta o amenințare la viață. De aceea, acum este cel mai bun moment pentru a consolida lupta împotriva criminalității online.”

Am pregătit AICI un ghid despre securitatea cibernetică în ceea ce privește tranzacțiile bancare online.

Înșelătoria – problema principală în online

Escrocheriile se numără printre cele mai greu de depistat și controlat activități criminale de pe internet. De cele mai multe ori, răufăcătorii vor posta diferite anunțuri plătite, pentru a te face să îi contactezi.

Odată ce ai luat legătura cu aceștia, ar putea fi o chestiune de timp până ce vor pune mâna pe datele cardului tău. În cel mai bun caz, îți vor cere să achiți ceva suprataxe, însă toate în mod fraudulos.

Pentru a te proteja de aceștia, este important să apelezi tot timpul la surse cunoscute. De exemplu, dacă îți apare pe ecran un anunț privind infectarea computerului cu un virus, nu suna la numărul din anunț. În schimb, apelează la un atelier de IT local sau chiar la call center-ul fabricantului.

Advertisment
Advertisment