Tehnologie

China deține cea mai mare marină militară din lume

Chiar și așa, Beijingului îi lipsește ceva foarte important.

Advertisment
Advertisement

China dispune în prezent de cea mai mare marină militară din lume. Aceasta e compusă din circa 350 de nave, conform unui raport al Departamentului Apărării din Statele Unite.

China are cea mai mare marină militară din lume

Cea mai puternică marina militară din lume este cea a Statelor Unite, care dispune de 293 de nave. Această are o tehnologie superioară și include 11 portavioane mari. Astfel, tonajul navelor americane este mai mare decât cel al vaselor deținute de superputerea Chinei.

Advertisment

Referitor la tehnologie, Beijingul recuperează rapid teren. China a testat de curând două rachete ce pot pune în pericol portavioanele din SUA. „Marina chineză este o forță tot mai flexibilă și modernă”, se arată în raportul respectiv.

Advertisment

Țara asiatică operează deja două portavioane de mari dimensiuni, iar un al treilea se află în construcție. Dintre cele funcționale, unul de origine sovietică, este utilizat pe post de nava școală. China intenționează să construiască cel puțin alte patru portavioane.

Unii analiști se tem că după ce forța aceasta va fi gata, Beijing va lansa o invazia asupra Taiwanului, insulă pe care o consideră o parte a sa. Taiwan, condus de un guvern democratic, este recunoscut ca stat de numai 20 de țări.

Datorită sistemului chinez de poziționare globală, Beijing poate lovi precis cu rachete de croazieră

Țară asiatică este una dintre puținele de pe glob care dețin submarine ce transportă rachete balistice nucleare. Precizia atacurilor a crescut considerabil. Finalizarea BeiDou, cel mai precis sistem de poziționare globală din lume, îi permite Beijingului să lanseze nu numai atacuri nucleare exacte, ci și unele rachete de croazieră.

În cazul unui război cu Statele Unite, China ar putea folosi aceste arme asupra bazelor americane din Guam sau Japonia. Ceea ce le lipsește însă chinezilor este experiența în confruntările navale, în special în cele desfășurate la mare distanță de casă.

Confruntările ce au loc la depărtare de casă au nevoie de o logistică bine pusă la punct și de coordonare atentă. Americanii au mai mult de 100 de ani de experiență în asemenea operațiuni. Ei au participat la două războaie mondiale, în cadrul cărora s-au desfășurat bătălii navale uriașe.

Advertisment
Advertisment