Tehnologie

Ar putea apărea sistemul de propulsie care se poate apropia de viteza luminii

Un specialist susținut de NASA propune un sistem de propulsie ce atinge o viteză incredibilă.

Advertisment
Advertisement

Un profesor de fizică din cadrul California State University, finanțat de NASA, afirmă că a descoperit o variantă de propulsie prin care navele spațiale pot călători cu o viteză similară cu cea a luminii.

Sistemul de propulsie care se poate apropia de viteza luminii

Jim Woodward propune un sistem care are la bază mici cristale. Ele vibrează de mii de ori pe secundă în momentul în care se aplică un curent electric. Invenția lui poartă denumirea de Mach-effect gravitațional assist (MEGA).

Advertisment

Acesta este un sistem de propulsie inovator care nu are nevoie de alt combustibil decât curentul electric, potrivit Futurism. Conceptul presupune că nava să accelereze ușor, într-o perioada lungă de timp.

Advertisment

Apoi, nava spațială ar putea ajunge la viteze apropiate de cea a luminii. Asta înseamnă în jur de 300.000 km/s. Electricitatea ar urma să fie asigurată la bord de un reactor nuclear. Acesta ar oferi curent electric pentru zeci de ani.

Profesorul lucrează la acest proiect de mai mult de 30 de ani. Echipa lui a conceput chiar și nava, numită SSI Lambda, ce are nu mai puțin de 1.500 de sisteme MEGA. În cazul în care sistemul lui Woodward va fi implementat în viitor și va fi un succes, persoanele de la bordul vehiculelor ce vor călători cu viteze similare de cea a luminii vor reveni pe Pământ mai tineri.

Conform teoriei lui Einstein în legătură cu dilatarea timpului, pentru obiectele ce se deplasează cu vitează mai mare timpul trece mai lent.

NASA nu e singura care caută un sistem de propulsie eficient pentru vehiculele spațiale

Anunțul lui Woodward vine la scurt după după ce Rene Heller și colegii săi de la Institutul Max Planck din Germania au venit cu ideea unei nave, făcute dintr-un nou material. Ea ar putea ajunge la Proxima Centauri în 185 de ani.

Vehiculul, bazat pe vele solare, ar putea ajunge la o viteză de până la 6.900 km/s. Există și o serie de concepte mai vechi de sisteme de propulsie ce ar putea face posibilă explorarea mai rapid a spațiului.

Compania rusească Rosatom a informat că lucrează la un motor de rachetă nuclear, ce ar fi în stare de ducă un vehicul spațial pe orbită planetei Marte în trei luni. Cu sistemul de propulsie chimică tradițional, același lucru ar fi posibil în aproximativ 18 luni.

Advertisment
Advertisment