Sport

Piața transferurilor este în colaps

Pandemia provocată de noul coronavirus are deja un impact profund asupra pieței transferurilor din fotbal. Aceasta a suferit scăderi importante de la începutul declanșării crizei și până acum.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Suspendarea fotbalului în întreaga lume a însemnat o lovitură financiară puternică pentru cluburi. Sumele imense de bani care se ofereau în anii trecuți pentru transferurile jucătorilor vor fi cel mai probabil istorie în perioada care urmează.

Cei de la Transfermarkt au calculat valoarea totală a echipelor spaniole și nu numai în prezent. Iar concluziile acestora nu sunt cele mai ușor de digerat.

Advertisment

Cu cât s-a depreciat piața transferurilor din Spania

În primele trei divizii din Spania, scăderea totală a valorii de piață este undeva la 1,25 miliarde de euro. La Liga Santander este responsabilă pentru cea mai mare parte a acestei sume (1,17 miliarde de euro).

Advertisment

Formula aplicată pentru a ajunge la această sumă îi ia pe fotbaliștii născuți începând cu 1998. Acestora li se scade valoarea cu 10%. Celorlalți li se ia în calcul o scădere cu 20% a valorii. De asemenea, au fost luați în calcul doar jucătorii cu o valoare mai mare de 300 000 de euro.

Valoarea lotului lui Real Madrid a scăzut cu 191,5 milioane de euro, ajungând la 888,5 milioane de euro. Acest lucru înseamnă o scădere generală de 17,73%.

Barcelona a fost lovită și mai greu, valoarea lotului primei echipe scăzând cu 207,1 milioane de euro. Acesta a ajuns la un total de 852,6 milioane de euro, cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani.

Scăderea de 19,55% a catalanilor este a doua cea mai mare printre greii Europei. Aproape toate vedetele echipei blaugrana sunt născute înainte de 1998. Barcelona este depășită doar de Manchester City la acest capitol.

Atletico Madrid a înregistrat o scădere a valorii lotului său cu 161,5 milioane de euro, ajungând la o cifră actuală de 709 milioane de euro. Aceasta reprezintă o scădere de 18,55%.

Cu formula celor de la Transfermarkt aplicată, Joao Felix devine cel mai valoros jucător al lui Atletico, fiind evaluat la 81 milioane de euro. Acesta este urmat de Jan Oblak (80 milioane de euro) și Saul (72 milioane de euro). De asemenea, Felix este al treilea cel mai valoros jucător din Laliga Santander, depășit doar de Leo Messi (112 milioane de euro) și Antoine Griezmann (96 milioane de euro).

Situația la nivel global și jucătorul care l-a depășit pe Messi ca valoare

Dacă se ia piața globală în ansamblu, atunci scăderea totală a valorii jucătorilor este de 9,2 miliarde de euro.

Jucătorul lui Borussia Dortmund, Jadon Sancho, în vârstă de 20 de ani, ocupă acum locul opt în clasamentul global al cotelor de piață. Valoarea sa a scăzut cu doar 10%, de la 130 milioane de euro la 117 milioane, depășindu-l pe Messi în clasament. Argentinianul îi urmează lui Sancho, cu o cotă de 112 milioane de euro.

Fondatorul Transfermarkt a declarat că piețele au scăzut, iar numeroase cluburi ar putea fi amenințate cu insolvența. Totodată, planurile de transfer au fost paralizate din cauza numeroaselor incertitudini care există la majoritatea cluburilor.

Advertisment
Advertisment