Sport

FIFA schimbă regulile fotbalului, de la 1 iunie

Football Association Board a decis să facă schimbări importante în fotbal. Toate modificările vor fi obligatorii de la data de 1 iunie.

FIFA a schimbat regulile fotbalului, în urma Adunării Generale Anuale cu numărul 134 a Internațional Football Asscoation Board. Îmbunătățirile regulamentului sunt obligatorii în competiții, de la 1 iunie. Campionatele începute înainte de această dată le pot implementa mai devreme.

Principalele modificări din regulile fotbalului

Dacă un fotbalist aflat în atac va juca accidental mingea cu mâna, el va fi penalizat doar dacă întâmplarea duce imediat la marcare unui gol. Totodată, regula se aplică și în cazul în care situația duce la o ocazie evidentă de a înscrie. În scopul stabilirii exacte a abaterii, „brațul” se termină la limita inferioară a axilei.

S-au stabilit schimbări importante și în ceea ce privește penalty-urile. În cazul în care portarul comite o abatere, dar jucătorul care execută ratează, lovitură nu se va repeta. Excepția face situația în care portarul a avut un rol decisiv asupra executantului penalty-ului.

Cartonașele galbene nu vor fi luate în calcul la loviturile de pedeapsa. În situația în care un jucător are cartonaș galben și va primi unul și la executarea penalty-ului, acest lucru va fi înregistrat ca două cartonașe, nu ca eliminare.

De asemenea, a fost stabilită o regulă și pentru cazul în care portarul și executantul comit amândoi câte o abatere în același moment. În această situație, doar executantul va fi penalizat.

Alte schimbări importante ale regulamentului

În situația în care arbitrul permite executarea unei lovituri libere „rapide” ori lasă avantaj în urma unei abateri, nu se va acorda cartonaș galben. Dacă un fotbalist nu respectă distanță de 4 metri la o minge de arbitru, el va primi cartonaș galben.

Adunarea Generală a decis că ofsaidul să aibă la baza dorința de a încuraja atacul și marcarea golurilor. Drept urmarea, s-a ajuns la concluzia că ofsaidul trebuie analizat și reevaluat în acest scop.

S-a stabilit că anul următor se vor analiza variantele prin care regulile fotbalului ar putea contribui la reducerea hărțuirilor pe teren.


TE-AR PUTEA INTERESA ȘI: