Sport

Cotele fotbaliștilor din întreaga lume s-au prăbușit

Suspendarea majorității competițiilor de fotbal din lume are efecte drastice. Cotele fotbaliștilor au suferit modificări radicale.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Pandemia de coronavirus evoluează în fiecare zi și continuă astfel să producă tot mai multe pagube. Covid-19 a creat o criză medicală și în același timp a afectat serios domeniul economic.

Și fotbalul a fost puternic lovit de pandemie. În Europa, toate campionatele au fost suspendate, cu excepția celui din Belarus. Cluburile au probleme financiare grave în urma acestor decizii.

Advertisment

Cotele fotbaliștilor au scăzut drastic

Transfermarkt este platforma de referință în evaluarea jucătorilor. Astfel, pe site-ul respectiv s-au înregistrat scăderi uriașe ale cotelor fotbaliștilor, în urma suspendării competițiilor.

Advertisment

Astfel, toți jucătorii născuți după anul 1998 au înregistrat o scădere a cotelor cu 10%. Ceilalți fotbaliști au suferit o micșorare chiar mai drastică, cu un procent de 20%. De menționat e faptul că prețurile sub 300 000 de euro nu au fost schimbate.

Suspendarea competițiilor pentru o perioada lungă duce la probleme grave pentru economia cluburilor. Acestea nu mai produc bani din vânzarea de bilete și drepturi media, dar tot trebuie să acopere cheltuielile aferente.

Unele echipe de fotbal au intrat în insolvență, altele chiar s-au desființat. Pentru a supraviețui, multe echipe au decis trimiterea fotbaliștilor în șomaj tehnic, ceea ce a creat rupturi între jucători și finanțatori.

Astfel, în acest context, era greu de crezut că prețurile fotbaliștilor nu vor scădea radical. Acest lucru va continua probabil, evoluția pandemiei nepermițând reluarea campionatelor prea curând.

Topul actualizat al jucătorilor

Cel mai scump fotbalist la nivel mondial este Kylian Mbappe. Francezul e cotat la 180 de milioane de euro. Pe locul 2 se află Raheem Sterling, valorând 130 de milioane de euro.

Imediat mai jos se regăsește Neymar, cu o cota de 128 de milioane de euro, fiind urmat de Harry Kane, care valorează cu 8 milioane mai puțin. Locurile următoare sunt ocupate, în ordine, de Salah, Mane, De Bruyne și Sancho.

În prezent, doar 9 fotbaliști mai au cote care depășesc 100 de milioane de euro. Lionel Messi, deținătorul balonului de aur, ocupă poziția a 9-a în topul celor mai valoroși jucători din lume. Între timp, Cristiano Ronaldo a ajuns să valoreze doar 60 de milioane de euro în urmă scăderii cotelor. El are 35 de ani, iar Leo Messi 32.

Advertisment
Advertisment