Sport

Când vor fi stadioanele pline din nou?

Mulți experți și-au exprimat îndoielile cu privire la posibilitatea ca fotbalul să poată fi jucat în fața mulțimilor în viitorul apropiat.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Pandemia de coronavirus a închis stadioanele în întreaga lume. De asemenea, nu există nici măcar informații cu privire la momentul în care sezonul de fotbal se va relua cu stadioanele închise, cu atât mai puțin cu suporterii prezenți la meciuri.

Experții consideră că ceea ce trebuie să înțeleagă oamenii, din punct de vedere epidemiologic, este că fiecare persoană care se adună unei mulțimi crește riscul transmiterii bolii. Cinci oameni sunt mai periculoși decât doi, zece sunt mai periculoși decât cinci, 500 sunt mai periculoși decât zece, 60,000 sunt foarte, foarte periculoși.

Advertisment

Când ar putea fi permise adunările publice din nou?

Epidemiologii avertizează că și o transmitere cu adevărat scăzută la nivel comunitar poate fi periculoasă. Este nevoie de doar câteva persoane într-o mulțime de 60 000 pentru ca riscul unei răspândiri majore să crească semnificativ.

Advertisment

Aceștia spun că sunt aproape 100% siguri că nu ne putem întoarce pe stadioane până nu avem un vaccin clar. Cea mai plauzibilă perioadă este undeva la 18 luni, mai mult sau mai puțin.

Specialiștii OMS sunt stupefiați de faptul că au fost anunțuri cum că anumite evenimente sportive, concerte, conferințe au fost reprogramate pentru toamna acestui an. Nu consideră că aceasta este o variantă plauzibilă. Aceste adunări vor fi ultimele care vor fi permise. În mod realist, vorbim despre toamna lui 2021 cel mai devreme.

Pentru unii experți, reluarea meciurilor de fotbalul în fața mulțimilor depinde de măsura în care o mare parte a societății se poate imuniza pentru COVID-19. Este destul de logic ca fotbalul să nu se întoarcă pe stadioane pline de oameni prea curând. Cel puțin, până când nu există un vaccin din punct de vedere al medicinei preventive.

În ceea ce privește imunitatea colectivă, se consideră că, dacă e răspândită, nu ar exista mare pericol în redeschiderea stadioanelor pentru evenimente mari. Acum, din cauza a ceea ce se întâmplă și din cauza măsurilor de izolare, scopul a fost diminuarea răspândirii virusului.

Reluarea campionatelor fără spectatori și siguranța jucătorilor

Chiar dacă stadioanele rămân goale în viitorul apropiat, există îngrijorări cu privire la siguranța jucătorilor în timpul meciurilor. Niște măsuri de prevenție nu foarte ușoare ar fi ca jucătorii să vină la stadion separat.

Ligile plănuiesc să reia campionatele cu stadioanele închise. Totuși, Sandra Zampa, Ministrul italian al Sănătății, s-a poziționat împotriva acestei idei.

Și șeful celor de la Rayo Vallecanp, Paco Jemez, a vorbit despre reluarea meciurilor. Acesta a subliniat faptul că ei își doresc reluarea meciurilor, dar probabil că nu ar fi o idee bună în acest moment. Jemes a spus și că vor fi respectate deciziile autorităților și sfaturile specialiștilor.

Advertisment
Advertisment