ActualitateStiri

Peste 20.000 de clădiri din București trebuie evaluate seismic

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Un număr de aproximativ 20.000 de imobile din Bucureşti trebuie evaluate preliminar din punct de vedere al riscului seismic, a anunţat marţi primarul Capitalei, Nicuşor Dan.

Este vorba despre 20.252 de blocuri cu cel puţin trei etaje, construite înainte de 1978. Nicuşor Dan a propus ca primăria generală să evalueze clădirile care fac parte din zonele protejate, iar primăriile de sector să analizeze situaţia imobilelor aflate pe raza respectivelor unităţi administrativ-teritoriale, transmite Hotnews.

Advertisment

Conform acestei împărţiri, Municipalităţii i-ar reveni evaluarea a 4.149 de imobile colective, Primăriei Sectorului 1 – 1.186 imobile, Primăriei Sectorului 2 – 3.938 imobile. Primăriei Sectorului 3 – 2.040 imobile, Primăriei Sectorului 4 – 2.464 imobile, Primăriei Sectorului 5 – 5.552 imobile, Primăriei Sectorului 6 – 919 imobile.

Advertisment

„Nu spun că toate aceste 20.000 de imobile sunt cu risc seismic. Sunt imobile care, conform metodologiei, trebuie evaluate pentru a vedea cu ce se încep expertizele şi unde punem banii pentru consolidări. Obiectul discuţiei de azi a fost să prezentăm aceste informaţii către primăriile de sector – pentru că începând cu legea din 2022, Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector au împreună competenţa de consolidare a clădirilor cu risc seismic – şi să vedem dacă putem să împărţim această sarcină, pe evaluarea preliminară, între primăria generală şi primăriile de sector; propunerea noastră fiind ca primăria generală să facă clădirile care sunt în zonele protejate, zonele istorice ale Bucureştiului, care sunt cam 4.000 şi primăriile de sector să facă, fiecare în sectorul ei, clădirile care sunt în afara zonelor protejate”, a precizat Nicuşor Dan, primarul Capitalei.

El a menţionat că primăriile de sector vor transmite un răspuns până la jumătatea lunii iunie, în condiţiile în care evaluarea preliminară a unei clădiri costă aproximativ 1.000 de lei/imobil. La sfârşitul lunii iunie urmează să fie aprobată o hotărâre de Consiliu General, în baza căreia să fie realizată împărţirea pe sectoare a clădirilor care trebuie evaluate.

Advertisment
Advertisment