ActualitateExtern

Vaccinul anti-coronavirus care a dat rezultate pe maimuțe

Un antidot aflat în probe "a protejat pentru prima dată pe scară largă" un grup de maimuțe, conform specialiștilor.

Advertisment
Advertisement

Evoluția pandemiei de coronavirus este în continuare îngrijorătoare, fiind tot mai multe victime în întreaga lume. Astfel, specialiști pe tot globul încearcă să găsească un antidot.

Vaccinul a dat rezultate pe maimuțe

Vaccinul experimental folosește agenți patogeni inerți ai virusului care a pornit pandemia de Covid-19. Acesta a fost testat pe un grup de opt maimuțe, care au fost contaminate artificial la o distanță de trei săptămâni.

Advertisment

Laboratorul chinez care se află la originea studiului a publicat rezultatele. Astfel, cei patru macaci cărora li s-a aplicat vaccinul în doze mari nu au prezentat urme detectabile ale virusului în plămâni la șapte zile după contaminare.

Advertisment

Pe de altă parte, ceilalți patru cărora le-au fost administrate doze mici au prezentat o creștere a sarcinii virale în organism. Chiar și așa, ei au reușit să învingă boală. Sinovac Biotech, o companie cotată de bursă Nasdq, a efectuat aceleași studii în ziua de 16 aprilie. Laboratorul nu a acceptat însă să facă declarații privind acest subiect.

Virusologii spun că acestea sunt primele informații pre-clinice serioase referitoare la un vaccin experimental. Singurul semn de întrebare este în legătură cu durata acestei protecții oferite de antidot.

Autoritățile chineze și-au dat acordul pentru alte două vaccine experimentale. Unul dintre ele aparține Școlii militare de științe medicale și grupului de biotehnologie CanSino. Celălalt este lansat de Institutul de produse biologice și Institutul de virusologie din Wuhan.

70 de vaccinuri pentru coronavirus sunt în lucru

Nu mai puțin de 70 de antidoturi se află în lucru, 3 dintre ele fiind deja testate pe oameni, anunță Organizația Mondială a Sănătății. Cel mai avansat ar fi un vaccin experimental care aparține de CanSino Biologics din Hong Kong și de Institutul de Biotehnologie din Beijing.

Celelalte două sunt dezvoltate separat de producătorii din SUA, Moderna și Inovio Pharmaceuticals. Giganți precum Pfizei și Sanofi dețin deja vaccinuri aflate în studii preclinice.

Compania americană Modernă a primit acordul, în luna martie, de a trece repede la testele pe oameni. Astfel, vor sări peste perioada de încercare pe animale, așa cum prevede legea.

Advertisment
Advertisment