Extern

Țările cu cele mai ciudate măsuri de combatere a pandemiei

Viața oamenilor din întreaga lume s-a schimbat în urma apariției pandemiei de Covid-19. Tot mai multe restricții au fost adoptate pentru a încetini răspândirea virusului asiatic.

Advertisment
Advertisement

Multe state încearcă diverse forme de a relaxa restricțiile, fără a agrava situația provocată de Covid-19. În același timp, alte țări continuă să aplice măsuri tot mai drastice.

Măsura celor doi metri din sălile de clasa

În multe state, instituțiile de învățământ vor fi primele care se vor deschide. Danemarca a adoptat o regulă inedită pentru a putea face acest lucru. Curțile școlilor au fost împărțite pe zone, cu bandă. Totodată, orele se vor desfășura cu un număr redus de elevi, astfel încât băncile să poată fi situate la doi metri una față de cealaltă.

Advertisment

Copiii ajung la școală și iau pauze la intervale de timp eșalonate, se spală pe mâini la sosire și la fiecare două ore. Toate suprafețele, inclusiv obiectele sanitare și clanțele ușilor, sunt dezinfectate de două ori pe zi.

Advertisment

Cardurile de imunitate

Chile va începe emiterea unor carduri de imunitate în această săptămâna, pentru persoanele care au învins coronavirusul. Aceste carduri vor fi emise oamenilor depistați cu Covid-19 și care au dat semne de recuperare, după o perioada de carantină de 14 zile.

Anunțul a fost făcut de oficialii din domeniul de sănătate. Totodată, un expert din sectorul medical al Marii Britanii analizează ideea unui astfel de card, pentru a le permite celor care au dezvoltat anticorpi să revină la viața normală.

Carantină doar în weekend

Turcia e țara care a apelat la această măsură. În timpul săptămânii, regula izolării la domiciliu e valabilă doar pentru cei cu vârsta sub 20 de ani sau pentru cei peste 65 de ani. Toate celelalte persoane au dreptul de a ieși din case.

Chiar și așa, multe întreprinderi mici sunt închise, băncile au program redus, iar restaurantele oferă doar livrări.

Carantină în funcție de sex

În Peru va fi adoptată o regulă în funcție de sexul persoanelor, pentru ca detectarea vizuală a celor care încalcă măsurile să fie mult mai ușoara. Astfel, luni, miercuri și vineri pot ieși din case doar bărbații. Femeile au voie să iasă marți, joi și sâmbătă.

Panama a recurs la această măsură din încă din 1 aprilie. Anumite localități din Columbia, inclusiv capitala Bogota, permit, de asemenea, bărbaților și femeilor să iasă în zile diferite.

Monitorizare video

Mai multe state utilizează drone pentru a supraveghea cetățenii aflați în izolare sau carantină. În Australia, începând cu această lună, autoritățile monitorizează temperatura, ritmul respirator și cardiac cu ajutorul „dronelor pandemice”. Acestea identifica și persoanele care strănută sau tușesc în grupuri de oameni.

China și Kuweit au utilizat „drone vorbitoare”. Acestea îi îndeamnă pe oameni să se întoarcă la domiciliu.

Advertisment
Advertisment