Extern

Donald Trump propune injecțiile cu dezinfectant ca tratament pentru Covid-19

Președintele SUA, Donald Trump propune oamenilor de știință să testeze un tratament cel puțin inedit pentru COVID-19.

Advertisment
Advertisement

SUA e cea mai afectată țară din lume de către pandemia provocată de coronavirus. Numărul cazurilor de infectare se ridică la aproape 900 000, iar cel al deceselor a sărit de 50 000. Joi seara s-a înregistrat cel mai negru bilanț, cu 3 176 de decese în 24 de ore.

În acest context, președintele american stârnește controverse din ce în ce mai des cu declarațiile sale. Totodată, comunitatea medicală îl critică pentru sugestiile controversate pe care le face în spațiul public.

Advertisment

Donald Trump crede că injecțiile cu dezinfectant sunt soluția

Donald Trump a sugerat lumii medicale să realizeze studii pentru a verifica dacă injecțiile cu dezinfectant ar putea fi un tratament viabil.

Advertisment

O altă idee vehiculată recent de Trump în spațiul public a fost iradierea cu raze ultraviolete a pacienților. Această ipoteză a fost desființată imediat de sistemul medical din Statele Unite ale Americii.

Un studiu prezentat de un reprezentant al administrației Trump scoate în evidență eficiența dezinfectantului. Potrivit lucrării, acesta poate elimina virusul din salivă în cinci minute. O substanță cu efect similar ar fi alcoolul izopropilic. Se pare că acesta are un timp de acțiune și mai scăzut.

Donald Trump s-a declarat impresionat că dezinfectantul omoară virusul într-un minut. Astfel, se întreabă dacă și injecțiile cu dezinfectant ar avea același efect. Trump consideră interesantă această ipoteză. Același studiu al administrației de la Washington scoate în evidență vulnerabilitatea virusului la lumina solară și căldură.

Reacția medicilor din SUA

Lumea medicală din Statele Unite nu s-a lăsat așteptată și a răspuns declarațiilor lui Donald Trump. Medicii și cercetătorii l-au criticat vehement pe acesta pentru propunerea sa.

Specialiștii avertizează că dezinfectanții sunt substanțe chimice foarte periculoase. Dacă pătrund în corpul uman, aceștia sunt toxici și pot produce leziuni grave. Chiar și contactul extern cu dezinfectantul poate fi periculos pentru ochi, piele și sistemul respirator.

În altă ordine de idei, președintele Trump îi îndeamnă pe americani să profite de soare cât mai mult. Recomandarea lui se bazează pe același studiu făcut public de Casa Albă.

Responsabilul pentru știință şi tehnologie din Departamentul de Securitate Internă a evidențiat efectele căldurii asupra virusului. Se pare că virusul este eliminat în două minute în condiții de vară și în 18 ore în zilele înnorate.

Advertisment
Advertisment