Extern

Atacatorul de la moscheea Christchurch (Noua Zeelandă) a primit condamnare pe viață

Adeptul supremației albilor care a ucis 51 de persoane la două moschei din Noua Zeelandă a primit o sentință de închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare.

Brenton Tarrant este prima persoană din istoria acestei țări care să primească o sentinţă de condamnare pe viață.
Australianul în vârstă de 29 ani a pledat vinovat pentru uciderea a 51 de persoane și tentativă de ucidere asupra altor 40, precum și o acuzație de terorism.

Tarrant  s-a născut în statul australian New South Wales, tatăl fiind angajat al salubrităţii locale, iar mama sa profesoară. După moartea tatălui său, în 2010, și-a părăsit slujba și a călătorit prin părți din Asia și Europa. Bunica sa a declarat pentru presa că a crezut că aceste călătorii l-au schimbat.

Judecătorul de caz a clasificat acțiunile acuzatului drept “inumane” și” fără milă”. De asemenea acuzatul reprezintă și o altă premieră pentru Noua Zeelandă în istoria acestei țări fiind prima acuzație și condamnare de terorism.

Filmul evenimentelor derulate în martie 2019

Reamintim că atacatorul a deschis focul asupra a două moschei din oraș la 15 martie anul trecut. El a vizat mai întâi practicanţii din interiorul moscheii Al Noor. 30 de secunde mai târziu, s-a întors în mașina personală pentru a ridica o altă armă, după care a reintrat în moschee și a reluat focul asupra celor din interior. A condus apoi la Centrul Islamic Linwood, unde a împușcat două persoane afară și apoi tras asupra geamurilor. Ulterior a fost arestat de doi ofiţeri de poliţie, încercând să părăsească locul

Ce reprezintă o astfel de condamnare pentru deţinut

Condamnarea la o sentință fără posibilitate de eliberare înainte de termen, înseamnă că acuzatul nu va putea părăsi instituția de detenție după efectuarea unei porțiuni din sentința totală. Iar sentinţa obţinută de australian este pe viaţă. În Noua Zeelandă sistemul de justiție nu are prevăzută pedeapsa cu moartea.

Sângerosul atac în urma căruia 51 de persoane și-au pierdut viața avut loc în luna martie a anului trecut și a fost transmis live pe rețelele de socializare, chiar de către acuzat.

Reacţia ucigaşului la acuzaţiile primite şi pronunţarea sentinţei

Reprezentanții justiției din Noua Zeelandă au petrecut aproape o oră amintind acuzatului despre fiecare persoană pe care a ucis-o sau rănit. Tarrant a transmis prin intermediul avocatului său că nu se opune sentinței. Iar în momentul pronunțării acesteia a rămas calm, lipsit de orice reacție.
Audierile pentru această sentință au început de luni. O mare parte din aceste zile fiind dedicate declarațiilor victimelor sau familiilor acestora. Pe parcursul acestor declarații acuzatul apărut lipsit de orice emoție chiar și când acuzatorii l-au confruntat în mod direct.