ActualitateExternStiri

Bilanțul cutremurului devastator din Maroc: peste 2.100 de morți

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Bilanțul cutremurului devastator din maroc a ajuns la peste 2.100 de morți și peste 2.400 de răniți.

Un seism cu magnitudinea de 6,8 grade a lovit vineri seara, 8 septembrie 2023, Marocul. Cel mai recent bilanţ al dezastrului a urcat la 2.122 de morţi şi 2.421 de persoane rănite, transmite Hotnews.

Advertisment

Salvatorii se confruntă cu provocarea de a ajunge în satele cele mai afectate din zona muntoasă Atlas, cu teren accidentat, unde aşezările sunt adesea izolate şi unde multe case s-au prăbuşit.

Advertisment

Pagubele aduse patrimoniului cultural marocan au devenit mai evidente atunci când mass-media locală a raportat prăbuşirea unei moschei din secolul al XII-lea, importantă din punct de vedere istoric. De asemenea, cutremurul a avariat părţi din oraşul vechi Marrakech, un sit din patrimoniul mondial UNESCO.

În Moulay Brahim, un sat situat la 40 km sud de Marrakech, locuitorii au povestit cum au scos morţii dintre dărâmături cu mâinile goale. Localnicii s-au plâns de lipsa apei, a alimentelor şi a energiei electrice, spunând că a primit puţin ajutor din partea guvernului până acum. În condiţiile în care majoritatea magazinelor au fost avariate sau închise, rezidenţii s-au luptat să facă rost de alimente şi provizii.

Cu multe case construite din lut, lemn şi ciment, structurile s-au prăbuşit uşor. A fost cutremurul din Maroc care a făcut cele mai multe victime din 1960, când s-a estimat că un seism a ucis cel puţin 12.000 de persoane.

Armata, mobilizată pentru a ajuta la operaţiunile de salvare, a început să instaleze tabăre cu corturi pentru persoanele fără adăpost. Guvernul a declarat sâmbătă că ia măsuri urgente pentru a face faţă dezastrului, inclusiv întărirea echipelor de căutare şi salvare, furnizarea de apă potabilă şi distribuirea de alimente, corturi şi pături.

Advertisment
Advertisment