Actualitate

Veşti proaste: urmează alte scumpiri!

Primele care se vor scumpi se pare că vor fi produsele lactate, dar nici celelalte scumpiri nu vor întârzia.

Advertisment
Advertisement

Cumpărătorii români vor trebui să plătească în următoarele luni cu până la 10% mai mult pentru lapte şi produsele lactate. Această scumpire e legată de faptul că în perioada de izolare s-au cumpărat mai multe lactate. Regulile suplimentare privind igiena şi protecţia personalului din producţia de lactate se pare că va fi decontate tot de consumatori. Veste foarte neplăcută având în vedere că urmează alte scumpiri.

Un paradox apare atunci când punem în balanţă preţul de producţie crescut  al lactatelor, în timp ce costul de producţie al cărnii a scăzut.

Advertisment

Urmează alte scumpiri la alimente, acesta fiind doar începutul

„Lactatele şi materiile prime pentru lactate se vor scumpi în perioada următoare până la finalul pandemiei. Dar vor rămâne crescute şi după pandemie. Lactatele ocupă, din coşul de cumpărături, o pondere mai mare comparativ cu mezelurile. Românii vor prefera să cumpere mai degrabă lactate decât carne.

Advertisment

De obicei, produsele din carne sunt mai scumpe comparativ cu lactatele. De aceea şi ocupă o pondere mai mica în coşul de cumpărături”. A declarat pentru Mediafax, Vlad Gheorghe, Manager al Horváth&Partners România.

Cu toate acestea fiecare fabrică de produse lactate va aplica un procent de majorare a preţurilor diferit. Acesta va fi corelat în funcție de stocurile de materie primă și de scumpirea care se va resimţi în costurile de producție.

Laptele românesc este mai puţin căutat de procesatori

Procesatorii se plâng că aproximativ 85% din laptele produs de fermele locale nu este conform cu normele europene. Fapt ce îi obligă să recurgă la importuri de materie primă pentru a reuși să exporte produsele la standardele cerute. Producătorii se așteaptă că în următorii cinci ani să aibă loc o creștere a consumului de lapte cu circa 50%. Fabricile de lactate din România – în jur de 200 – procesează anual circa 1,1 miliarde de litri de lapte, în timp ce țăranii vând direct pe piață 1,9 miliarde de litri de lapte. Cei din urmă păstrând şi pentru consumul propriu circa 1,5 miliarde de litri de lapte.

Advertisment
Advertisment