Actualitate

Unul dintre regizorii animației „Tom și Jerry” a murit

Regizorul american Gene Deitch, unul dintre cei care au creat celebra animație "Tom și Jerry", a decedat în locuința sa din Praga.

Gene Deitch a creat mai multe episoade din serialul de animație „Tom și Jerry”. El a murit la vârsta de 95 de ani. Agentul sau de presă a informat că tragica întâmplare a avut loc în noaptea dinspre joi spre vineri.

Doliu pentru fanii animației „Tom și Jerry”

Vestea decesului este una nu doar foarte tristă, dar și surprinzătoare, întrucât regizorul nu suferea de nicio afecțiune gravă. Mai multe informații referitoare la moartea lui Gene Deitch nu au fost dezvăluite.

Regizorul s-a născut în data de 8 august 1924, la Chicago. Acesta a creat seria de animație „Tom Terrific”, iar filmul „Sidnet’s Family Tree” a fost nominalizat pentru premiile Oscar din anul 1958.

După doi ani, în 1960, Gene Deitch a reușit să câștige marele premiu la categoria „cel mai bun film animat de scurtmetraj”, cu filmul „Munro”. Regizorul a mai fost nominalizat la această categorie de două ori, în anul 1964, cu filmele „Here’s Nudnik” și „How to Avoid Firendship”.

Gene Deith a ajuns în Praga în anul 1959 și nu avea de gând să rămână mai mult de 10 zile. Chiar și așa, destinul a avut alte planuri pentru american. Regizorul s-a îndrăgostit de Zdenka, cea care urma să îi devină soție. Astfel, a hotărât să rămână în capitala Cehoslovaciei.

Deith și-a continuat activitatea și a lucrat dincolo de Cortina de Fier, în Europa de Est, la 13 episoade din populara serie animată „Tom și Jerry”. Această creație a devenit cel mai iubit desen animat din lume. În același timp, regizorul a lucrat și la câteva episoade din „Popeye Marinarul”.

După ce a luat contact cu viața din comunism și după ce a început să înțeleagă cu adevărat ce înseamnă să trăiești în Europa de Est, americanul și-a publicat memoriile în cartea „Din iubire pentru Praga”. În anul 2004, el a câștigat premiul „Winson McCay Award” pentru întreaga sa carieră.

Seria „Tom și Jerry” a împlinit 80 de ani

Zeci de generații au crescut urmărind seria care a provocat râsete la fiecare episod. În acest an, mai exact în 10 februarie, animația a împlinit 80 de ani de la debutul sau.

„Tom și Jerry” este cel mai apreciat desen animat din lume. Primul episod, numit „Puss Gets the Boot”, a fost difuzat pentru prima dată în 1940. Debutul a fost unul de succes, fiind nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de animație.

Tom reprezintă anti-eroul care își dorește să îl mănânce pe Jerry. În încercările acestuia, motanul nu reușește decât să creeze mare dezordine în casă. Inteligența lui Jerry îl ajută să întoarcă situațiile în favoarea lui. Există, totodată, și episoade în care cei doi prezintă sentimente de prietenie unul pentru altul.


TE-AR PUTEA INTERESA ȘI: