ActualitateStiri

Un tribunal belgian a cerut guvernului să pună capăt tuturor restricțiilor

Hotărârea acordă guvernului 30 de zile pentru a stabili un nou temei juridic pentru reguli.

Un tribunal belgian a ordonat guvernului federal să pună capăt tuturor măsurilor sale de coronavirus în termen de 30 de zile, deoarece nu a reușit să stabilească o bază legală adecvată pentru acestea, a informat miercuri presa locală.

Curtea de primă instanță din Bruxelles a acordat guvernului 30 de zile pentru retragerea măsurilor, a  raportat Le Soir , sau altfel se vor aplica  sancțiuni de 5.000 EUR pe zi și până la maximum 200.000 EUR în total.

În practică, hotărârea acordă guvernului o lună pentru a găsi un temei juridic adecvat pentru măsurile sale, care includ limitarile de circulatie, închiderea restaurantelor și limitarea adunărilor.

De luni de zile, guvernul federal belgian a folosit ordinele executive de urgență pentru a impune restricții care ocolesc în mod eficient parlamentul. Guvernul a propus o nouă „lege pandemică” la  sfârșitul lunii februarie  pentru a-și sprijini regulile, însă legea are încă nevoie de aprobarea parlamentului.

Procesul a fost inițiat la sfârșitul lunii februarie de către un grup de drepturi, care a susținut că drepturile erau încălcate fără un temei legal adecvat.  Instanța a luat partea lor, considerând că baza legală actuală este insuficientă.

Guvernul federal a declarat că va contesta decizia.

Conform  Politico.eu