Actualitate

UE ne-a pus pumnul în gură. De acum încolo, viermii galbeni vor fi în farfuria noastră

Fie că ne place, fie că nu, pe lista alimentelor pe care oamenii le vor consuma se înscriu și viermii galbeni uscați. Cine ar mânca așa ceva?

Uniunea Europeană a hotărât, oamenii se vor conforma. Viermii galbeni uscați vor face parte din categoria alimentelor.

UE ne-a pus pumnul în gură. De acum încolo, viermii galbeni vor fi în farfuria noastră

Insectele ne-au invadat și nu doar în locuințe. Statele membre ale UE au aprobat ca acestea să fie folosite în bucătărie, uscate. Sau le puteți utiliza sub formă de pudră în produse proteice, biscuți sau, de ce nu, produse pe bază de aluat.

Ce spune Comisia Europeană

„Strategia De la fermă la consumator identifică insectele ca sursă alternativă de proteine. Care poate sprijini tranziţia UE către un sistem alimentar mai durabil. Milioane de oameni consumă deja zilnic insecte. În plus, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), insectele sunt o sursă alimentară sănătoasă şi foarte nutritivă. Cu un conţinut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. În cel mai scurt timp, urmează ca decizia să fie confirmată în executivul european.

Ce proteine conțin viermii

Sigur că nu oricine poate să-și pună în farfurie viermi, iar aceștia sunt interziși persoanelor care sunt alergice la crustacee și acarieni. Dar oamenii de știință spun că, în comparație cu carnea, viermii de făină au un raport proteine-grăsime mult mai mare. În altă ordine de idei, aceștia cresc mult mai repede și se consumă mult mai puține resurse.

”Viermele de făină tocmai a fost aprobat ca bun pentru hrană în Uniunea Europeană. Este un vierme cunoscut, poate, unora dintre noi, din copilărie. (…) Este mai degrabă o inovație la capitolul alimentar. Noi în Europa n-am avut astfel de soluții alimentare. Dar amatori ar putea exista, „măcar și din curiozitate – ca să nu zic și din plictiseală și prea mult bine.

Deci, acești viermii există dintotdeauna și la noi. Putem întreba și invers: de ce n-ar fi comestibile, cât timp respectiva vietate n-are vreo otravă care să ne facă rău? Sigur că în momentul în care ai alternativă, de ce te-ai chinui să mănânci așa ceva? Mai bine mâncăm o friptură, cât timp o mai avem.” a declarat Mihaela Bilic pentru Digi24.