Actualitate

Tradiții care se respectă de Moșii de toamnă

Ziua de 31 octombrie este una extrem de importantă pentru creștinătate. Pentru că sunt Moșii de toamnă, sărbătoare care se respectă din cele mai vechi timpuri.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

De Moșii de toamnă sunt tradiții care se respectă. Gospodinele pregătesc diferite feluri de mâncare, care urmează a fi împărțite pentru sufletul morților.

Tradiții care se respectă de Moșii de toamnă

Pe data de 31 octombrie creștinii cinstesc Moșii de toamnă, o zi plină de obiceiuri care se păstrează din cele mai vechi timpuri. Potrivit tradiției, în această zi trebuie în primul rând ca toată lumea să se roage pentru sufletul celor adormiți. Potrivit kanald.ro, gospodinele vor începe pregătirile pentru sărbătoare din ajun. Se crede că e cel mai mare păcat ca a doua zi să nu fi puse toate lucrurile în ordine.

Advertisment

Nimeni nu are voie să meargă la fântână

Din bătrâni se știe că în această zi nimeni nu trebuie să meargă la fântână sau la o răscruce de drumuri care este izolată. Motivul? Există riscul ca acolo să întâlniți duhuri necurate, cu care nu trebuie să vă întâlniți niciodată în viață. În cazul în care veți încălca această tradiție, să nu vă mirați că veți avea probleme tot anul.

Advertisment

Nu faceți nici un fel de vizite

Potrivit yellownew.ro, pe data de 31 octombrie nu aveți voie să faceți nimănui vizite. Excepție fac persoanele care vor trebui să împartă bucatele. Cât privește lucrurile care se duc la biserică pentru a fi sfințite, acestea sunt coliva, prescura și o stilă cu vin. Pentru a împărți și celor sărmani de la biserică, ar fi indicat să puneți colivă și în câteva păhărele de plastic. Trebuie să știți că tot la biserică se vor sfinți și pachetele cu alimentele preparate, care urmează să fie împărțite după ce e gata slujba.

Printre mâncărurile care se împart se numără pilaf, sarmale, pește

Totodată, spune tradiția, părintelui va trebui să îi dați și tămâie, cărbuni dar și un prosop. Cine dorește, poate să aducă și dulciuri, legume sau diferite fructe, ori prăjituri. Tot în această zi există și obiceiul de a fi împărțite alimente pentru sufletul celor dragi. E vorba de pilaf, pâine, carne, sarmale, pește sau alte feluri de mâncare gătită.

 

Advertisment
Advertisment