Actualitate

Țările „Rutei balcanice” Vor Opri Solicitanții de Azil Politic

Țările de-a lungul așa-numitei „Rute balcanice”, unde sute de mii de solicitanți de azil au trecut prin 2015-2016, se angajează să nu permită migranților să treacă de această dată, ca urmare a deschiderii granitelor anuntate deTurcia.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

De curând, Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anuntat ca va da drumul refugiatilor catre Europa. Aceasta decizie a starnit deja un val de ingrijorari in randul populatiei din Balcani, care este pregătită să reacționeze.

Ungaria suspenda patrunderea refugiatilor la granita de sud

Alături de Grecia, Ungaria a anunțat, de asemenea, în weekend că suspendă admiterea solicitanților de azil . Se au in vedere cele două intrări din zona de tranzit de la granița sa de sud.

Advertisment

Grecia a indicat noul flux de solicitanți de azil din Turcia. Oficialii maghiari au citat o posibilă legătură între coronavirus și migrație. Comisia UE a declarat luni că „examinează” măsurile luate de autoritățile maghiare pentru a bloca accesul solicitanților de azil.

Advertisment

Un consilier pentru securitate internă al premierului Viktor Orban, a declarat duminică jurnaliștilor că majoritatea migranților sosesc din țăti musulmane. Intrucât Iranul este un punct central al unui focar de coronavirus, suspendarea este necesară.

El a susținut că măsura a fost luată în principal pentru a proteja cele aproximativ 300 de persoane care așteaptă în zona de tranzit. Cu toate acestea, Bakondi nu a menționat nicio altă măsură luată cu privire la alți călători din Iran. Mișcarea din Ungaria a venit la numai două zile după ce Orban a spus că granițele de sud ale țării trebuie consolidate. Acesta a făcut declarațiile după un apel telefonic cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, vinerea trecută.

Luni, agenția ONU pentru refugiați a declarat că nu există nicio bază legală în dreptul internațional sau UE pentru ca Grecia să suspende acceptarea cererilor de azil. Țările UE nu au reușit să cadă de acord cu privire la reforma politicii de azil în ultimii patru ani.

Ruta balcanica si solicitantii de azil

Formarea „Rutei Balcanice”, Macedonia de Nord, Serbia, Croația, Slovenia, Ungaria, Austria în perioada 2015-2016 a servit drept coridor pentru sute de mii de solicitanți de azil în drum spre Germania și mai departe spre nordul Europei.

În 2015, Ungaria s-a arătat la început concilianta cu migranții și a indicat ca sursa a migratiei Grecia, tara care nu a reușit să-i oprească la granița externă a UE.

Mai târziu, Budapesta a ridicat un gard la granița sa de sud pentru a opri debitul de oameni.

La acea vreme, Orban, care și-a consolidat puterea asupra puterii în Ungaria lansând teoria retorică anti-migrație dura împotriva „invadatorilor musulmani”. Astfel, acestaa a avertizat împotriva acordului UE-Turcia cu privire la solicitanții de azil.

În 2016, Orban a numit acordul, în baza căruia Turcia va opri migranții să plece în UE pentru bani și concesii, o „iluzie”. Austria a declarat, de asemenea, că va opri migranții care vor încerca să forteze frontiera. Desigur, asta în cazul în care măsurile de stopare a acestora în Grecia și prin Balcani nu vor reuși.

Ministrul conservator de interne, Karl Nehammer, a declarat pentru ORF: “Ungaria ne-a asigurat că își va proteja granițele cât de bine poate, ca și Croația”. Premierul croat, Andrej Plenkovic, a declarat luni că țara sa va face tot posibilul pentru a ajuta la protejarea frontierei externe a UE. Președintele croat, Zoran Milanovic a declarat că repetarea evenimentelor din 2015 este imposibilă.

Advertisment
Advertisment