Actualitate

De Astăzi Nu Vei Mai Putea Divorța La Notar.

Curtea supremă a emis o decizie prin care interzice divorțul prin mediere. Mai precis, magistrații Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au stabilit că desfacerea unei căsnicii este o problemă personală, în care este implicat statutul persoanei. Or, acesta din urmă nu poate fi subiect de negociere.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

De la data la care decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, oricine vrea să divorțeze este obligat să treacă printr-un proces, cu termene, avocați și martori.

Soţii care vor dori să divorţeze vor avea mai puţine opţiuni, în condiţiile în care acordul de mediere nu mai poate constitui decât o probă incipientă. Doar judecătorii vor putea lua act de decizia de divorţ. Asta va avea drept consecinţe atât costuri mai ridicate, cât şi timp mai îndelungat. Taxa de timbru va fi de 200 de lei faţă de 20 de lei cât costa medierea.

Advertisment

Avocatul Poprului a sesizat Instanța

Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 9 decembrie. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial săptămâna trecută. Instanţa a fost sesizată de Avocatul Poporului cu recurs în interesul legii în materie civilă cu privire la interpretarea unor articole din Legea 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator.

Advertisment

Judecătorii trebuiau să stabilească dacă instanța de judecată poate lua act de acordul de mediere prin care părțile s-au înțeles cu privire la desfacerea căsătoriei și la rezolvarea aspectelor accesorii divorțului.

Sesizarea a fost făcută în condiţiile în care instanţele judecătoreşti au dat interpretări diferite acestor prevederi legale. Procedura de anulare a divorţului este un act perfect legal. Se va depune o cerere care necesită semnarea ei de către ambii soţi.

Sunt instanţe care au declarat că divorţul reprezintă un act personal şi care nu poate alcătui obiect de mediere. Conform articolului 64, alin. 1, lit. a, prin mediere se pot soluţiona conflictele dintre soţi, dar fără a se ajunge la divorţ.

Instanțele de judecată au decis

Instanţele au decis că acordul soţilor de a desface căsnicia face referire la eventualitatea anulării acesteia, nu la realizarea divorţului cu ajutorul pactului de mediere. Un pact de mediere se poate depune doar la instanţa de judecată capabilă să-şi dea acordul asupra divorţului.

Divorţul la mediator este o modalitate mai rapidă, dar şi mai convenabilă. Se va reduce foarte mult din timpul folosit cu procedurile privind desfacerea căsătoriei. Aceia ce au copii pactul de mediere trebuie să includă şi felul de exercitare a autorităţii părinteşti. Fiecare are dreptul de a lua decizia potrivită în cazul în care vor să pună capăt unei relaţii.

Advertisment
Advertisment