Actualitate

Școlile, universitățile și grădinițele nu se vor mai redeschide

Klaus Iohannis a anunțat că instituțiile de învățământ nu vor mai fi redeschise în acest an școlar. 

Advertisment
Advertisement

Președintele României a avut luni o altă ședința referitoare la măsurile de gestionare a pandemiei de Covid-19. La întâlnire au participat premierul Orban, ministrul Sănătății, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Educației și Cercetării și șeful DSU Raed Arafat.

Școlile, universitățile și grădinițele vor rămâne închise

Klaus Iohannis a spus că prima temă discutată în cadrul ședinței a fost constituită de școli. El a atenționat că pandemia nu s-a terminat și nu se poate lua în calcul o relaxare sau o încetinire. Acesta e de părere că revenirea elevilor la școală ar duce la două riscuri majore.

Advertisment

Unul ar fi riscul ca elevii să ducă boala la școală, iar celălalt ar presupune ca elevii să ducă boala de la școală acasă. Președintele spune că au fost analizate situațiile din țările în care instituțiile de învățământ au fost deschise experimental. În Franța, după câteva zile, zeci de elevi au fost depistați cu Covid-19.

Advertisment

Astfel, s-a ajuns la concluzia că, pentru majoritatea elevilor, în acest an să nu se mai deschidă instituțiile de învățământ. Iohannis a adăugat că învățământul la distanță va continua până pe 12 iunie. Elevilor li se vor încheia mediile cu notele pe care le-au primit până acum. De asemenea, se mai poate efectua o evaluare complementară.

Există totuși și excepții

Elevii din clasele finale vor putea reveni la școală după data de 2 iunie, în scopul pregătirii examenelor naționale. În acest caz, regulile de distanțare vor fi respectate. Astfel, vor fi cel mult 10 elevi într-o sala.

Examenele naționale vor fi organizate așa cum au fost inițial planificate, însă cu respectarea anumitor măsuri. Va fi luată temperatura, iar intrarea se va face pe o parte și ieșirea pe altă parte.

De asemenea, s-a discutat și situația vârstnicilor. Începând de astăzi, va fi modificat intervalul în care persoanele peste 65 de ani pot ieși. Acesta vor putea părăsi domiciliul dimineața de la 7 la 11 și seara de la 19 la 22. Vârstnicii vor putea ieși pentru a face cumpărături sau pentru mișcare în jurul blocului.

Advertisment
Advertisment