Actualitate

România trimite medici în Italia

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni, că România va trimite mai mulți medici și asistenți în Italia, deși avem criza de cadre medicale.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

România trimite o echipă medical în Italia, zona Milanului, mai exact 11 doctori și 6 asistente. Anunțul a fost făcut de Klaus Iohannis după întrunirea ce a convocat mai mulți membri ai Guvernului. Ședința a fost cu privire la evoluția epidemiei COVID-19.

La întâlnirea de la Palatul Cotroceni au participat premierul Ludovic Orban, miniștrii Finanțelor, Internelor, Apărării, Economiei, Sănătății și Muncii, precum și șeful serviciului de urgență Raed Arafat.

Advertisment

Sindicatele avertizează că toți angajații din Sănătate ar putea fi infectați

Anunțul făcut de Iohannis vine după ce Federația de Solidaritate a Sănătății din România a anunțat, luni, că 734 de lucrători medicali sunt confirmați în prezent pozitiv cu noul coronvirus. Acesta este echivalentul a 19% din numărul total de români infectați.

Advertisment

În același timp, sindicatul subliniază că, dacă această rată de creștere este menținută, toți angajații din sectorul sănătății vor fi infectați. Conform anunțului, acest lucru s-ar întâmpla în termen de 30 de zile.

Începând cu 5 aprilie 2020, SARS-CoV-2 a fost confirmat în mod pozitiv de 734 de lucrători din domeniul sănătății. 19% din totalul persoanelor infectate sunt din acest sector de lucru. Rata medie zilnică de angajați infectați cu SARS-CoV-2 în ultima săptămână a fost de 22,7%.

Dacă acest ritm este menținut, toți angajații medicali vor fi infectați în termen de 30 de zile. Mai mult, pe lângă numărul mare de profesioniști din domeniul sănătății infectate, mulți și-au dat demisia de la izbucnirea epidemiei de coronavirus sau au intrat în diferite tipuri de concedii.

Și numărul celor care renunță la slujbă ar putea crește

Decizia conform căreia România trimite cadre medicale în Italia vine într-un moment foarte prost. Lipsa cadrelor medicale din România s-ar putea accentua. Zeci de mii de medici amenință cu demisia. Aceștia sunt revoltați de bonusul de 500 de euro oferit de Klaus Iohannis.

Într-o scrisoare deschisă către autorități, aceștia au cerut o lege care să le permită copiilor lor să aibă o pensie de urmaș toată viața, în cazul în care vor muri la datorie. De asemenea, lucrătorii din domeniul medical solicită echipament de protecție adecvat și refuză să primească bonusul de 500 de euro promis de Klaus Iohannis sub forma unui spor de periculozitate.

Advertisment
Advertisment