Actualitate

Rețeta de mucenici a lui Chef Scărlătescu

Pentru că se apropie ziua de 9 martie, când sunt sărbătoriți cei 40 de mucenici din Sevastia, aveți nevoie de o rețetă fără pereche. Iată rețeta de mucenici a lui Chef Scărlătescu.

Anul acesta, aveți la îndemână rețeta de mucenici a lui Chef Cătălin Scărlătescu pentru a prepara acest desert cu adevărat delicios.

Rețeta de mucenici a lui Chef Scărlătescu

Pentru aluatul de covrigei aveți nevoie de 500 g făină, 50 g drojdie, 200 ml apă călduţă, 1 praf sare, zahăr vanilat, 100 ml ulei. Pentru zeama de la mucenici sunt necesari 2-3 litri apă, 350 g zahăr, coajă de lămâie, 1 praf sare, zahăr vanilat, 1 linguriță scorţişoară, 800 g nucă măcinată, esenţă de rom.

Care este modul de preparare

Pentru început puneți făina într-un vas și faceți o gaură la mijloc. În acest loc veți adăuga drojdia, sarea, zahărul vanilat, uleiul și puțină apă călduţă. Ulterior, frământați câteva minute, apoi lăsați pentru o perioadă să crească. Gospodinele vor întinde aluatul cu sucitorul, apoi îl vor tăia fâșiuțe şi vor forma opturi mici.

Preparatul se va opări câteva minute, apoi se pun în sită, la scurs. Se introduce în cuptor, la foc potrivit. Lăsați să se coacă, apoi se vor răci și se vor întări. Separat, puneți o oală cu 4 litri de apă la fiert și, după ce dă în clocot, adaugați zahărul și mirodeniile. Nuca măcinată se adaugă la sfârșit.

Tradiții de Mucenici

Potrivit tradiției, în această zi se spune că sfinții mucenici se strâng și participă la un ritual de eliberare a căldurii și dezghețare a pământului. Practica aceasta este cel mai des întâlnită în Bucovina. Tot credința spune că dacă în ziua de 9 martie va ploua, așa va fi vremea și de Paște. De asemenea, dacă tuna va fi o vară foarte bună pentru culturile agricole. Dacă însă noaptea va fi frig și îngheț, vom avea o toamnă bogată și lungă.

 

Tags