Actualitate

Raed Arafat face un anunț important despre măsurile de relaxare

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a atenționat că măsurile de relaxare ce vor avea loc după dată de 15 mai nu vor fi unele majore. 

Raed Arafat a oferit explicații suplimentare referitoare la ridicarea treptată a restricțiilor, care vor avea loc din ziua de 15 mai. Acesta a început prin a sublinia faptul că până atunci, regulile trebuie respectate pe deplin.

Măsurile de relaxare nu vor avea loc în mod brusc

El a spus că măsurile de relaxare se vor face în mod progresiv. Șeful DSU a adăugat că nu ar trebui să ne așteptăm că se va reveni la viața de dinainte de pandemie. Raed Arafat informează că măsurile vor fi atent decise și cu o monitorizare deosebită între acestea.

Astfel, după fiecare hotărâre se va analiză impactul avut, urmând să se ia alte măsuri în funcție de rezultate. În cazul în care numărul infectărilor va începe din nou să crească, pot fi luate măsuri compensatorii sau se poate decide revenirea la unele restricții.

Raed Arafat atenționează că măsurile de relaxare vor fi luate împreună cu unele reguli compensatorii. Astfel, purtarea măștilor va fi obligatorie, iar în anumite spații vor exista unele măsuri speciale.

Secretarul de stat a oferit un exemplu de relaxare progresivă. Oamenii vor avea voie să iasă din casă fără declarație pe propria răspundere, însă va trebui respectat numărul maxim de persoane. Totodată, nu ar urmă să se organizeze festivități, concerte și nu s-ar putea merge la restaurant.

Raed Arafat anunță că nu va fi o libertate totală după 15 mai

Șeful DSU spune că e important de înțeles faptul că odată cu relaxarea măsurilor nu va fi posibil ca „toată lumea să iasă în stradă”. El spune că eventual, ar putea fi deschise parcurile, dar nu și locurile de joacă din parcuri.

Advertisement

Raed Arafat atrage atenția că acestea sunt doar exemple, nu înseamnă că așa se va întâmpla. El e de părere că mall-urile nu vor fi deschise curând. Totodată, el spune că măsurile de relaxare nu vor fi masive.

Așadar, se vor lua doar decizii cu risc controlabil, minim. Acestea vor fi urmate de alte măsuri, în situația în care lucrurile merg bine, iar pandemia de coronavirus nu va evolua.

TE-AR PUTEA INTERESA ȘI: