Actualitate

Primul județ din România care anunță testarea în masă

Direcția de Sănătate Publică Alba anunță că va face nu mai puțin de 4 000 de teste pe zi, cu ajutorul metodei de tip pooling.

În județul Alba va începe testarea în masă, prin intermediul metodei pooling. Anunțul a fost făcut de Direcția de Sănătate Publică Alba. Astfel, de săptămâna viitoare va începe această inițiativa.

Testarea în masă a populației va ajunge chiar și la 4 000 de persoane pe zi

Conform Mediafax, 4 000 de oameni ar putea fi testați zilnic, începând de săptămâna viitoare. Metoda de tip pooling se bazează pe protocoale internaționale ale Organizației Mondiale a Sănătății. Totodată, e bazată și pe protocoale de cercetare științifică, realizate de echipa de specialiști a Universității Ben-Gurion din Israel.

Această testare presupune amestecarea a 8, 16, sau 32 de probe recoltate de la tot atâția subiecți. Astfel, se pot testa până la 4 000 de oameni pe zi. DSP Alba a anunțat colaborarea și cu cercetători români, în vederea oferirii de îndrumare și consultanță.

Testarea va fi făcută doar pe bază de sponsorizări provenite de la primării sau firme private. Bugetul alocat de Ministerul Sănătății va fi utilizat în vederea testării conform procedurilor naționale.

Primăria Alba Iulia a început o prima achiziție a 5 000 de teste, conform sursei citate. DSP Alba consideră că modelul de colaborare cu primăria se va extinde și în alte unități administrativ-teritoriale din județ.

Procedura de testare va fi realizată de către experții epidemiologi din cadrul DSP Alba. Inițial, testarea va fi făcută angajaților din instituțiile publice ale orașului. Ulterior, aceasta se va extinde.

Bilanțul de coronavirus din România

Până miercuri, 29 aprilie, în România au fost înregistrare 11 978 de persoane depistate cu Covid-19. Dintre acestea, 3 569 au fost vindecate și externate. Totodată, 675 de oameni au murit până acum, ca urmare a infecției cu coronavirus.

De la ultimele informații prezentate de Grupul de Comunicare Strategică, au fost confirmate 362 de cazuri noi de coronavirus. La Secția de Terapie Intensiva, se află în în prezent 247 de persoane internate.

Pe teritoriul țării noastre, în carantină instituționalizată se află 12 042 de persoane. Totodată, alte 22 690 sunt izolate la domiciliu, sub supraveghere medicală. Până acum, au fost efectuate 166 993 de teste, în toată țara.


TE-AR PUTEA INTERESA ȘI: