Actualitate

Prevederile ordonanței militare numărul 9

Într-o declarație de presă susținută joi, Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că s-a adoptat ordonanța militară nr. 9.

Advertisment
Advertisement

După ce tot astăzi Parlamentul a aprobat decretul de prelungire a stării de urgență, Marcel Vela tocmai a anunțat adoptarea unei noi ordonanțe militare.

Aceasta prevede, printre altele, reglementarea situației muncitorilor navetiști între România și Bulgaria și ce se va întâmpla în continuare cu exporturile.

Advertisment

Principalele prevederi ale ordonanței militare

Prima măsură din ordonanța militară nr. 9 se referă la prelungirea suspendării zborurilor către unele state și din acestea către România cu încă 14 zile.

Advertisment

Țările care intră sub incidența acestei prelungiri din 18 aprilie sunt Austria, Belgia, Elveția, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran. Pentru Italia, se va prelungi din data de 19 aprilie, iar pentru Franța și Germania din 21 aprilie.

O altă măsură importantă face referire la măsurile de izolare la domiciliu sau carantinare pentru lucrătorii transfrontalieri care se întorc din Bulgaria. Dacă nu prezintă simptome asociate COVID-19, aceștia vor fi exceptați de la aceste măsuri.

Această prevedere este valabilă doar pentru muncitorii care dovedesc că locuiesc și lucrează pe o rază de 30 km de o parte sau de alta a frontierei româno-bulgare.

Cea mai importantă prevedere are ca scop eliminarea articolului 7 din ordonanța militară nr. 8. Astfel, este eliminată suspendarea exporturilor pentru produsele agroalimentare prevăzute în anexa ordonanței precedente.

Totodată, se elimină și restricțiile privind achiziționarea intracomunitară a produsele agroalimentare, chiar dacă acestea vor fi destinate către export. Ca urmare a acestor noi prevederi, Ministerul Agriculturii nu va mai avea competență în aplicarea vreunei măsuri din ordonanțele militare.

Alte aspecte clarificate de ordonanța militară

Prin ordonanța militară nr.9 se va elimina și alineatul care reglementa deplasarea producătorilor agricoli de la locul de producție până și de la piața agroalimentară și accesul în interiorul acesteia. Aceasta prevedea existența atât a declarației pe propria răspundere, cât și a certificatului de producător.

Alte prevederi se referă la personalul navigant de la bordul navelor maritime și fluviale. Pentru cei care debarcă de la bordul navelor de navigație internă, în port românesc, nu se va mai impune carantinare sau izolare la domiciliu. Bineînțeles, nu trebuie să prezinte simptome asociate COVID-19.

De asemenea, personalul navigant maritim, indiferent de pavilionul navei, va fi testat pentru COVID-19. Acest lucru se va întâmpla indiferent de zona din care personalul provine. Cei care nu prezintă simptome, vor fi transportați dinspre sau spre punctele de trecere a frontierei pe drumul cel mai scurt și fără întreruperi.

Advertisment
Advertisment