Actualitate

Preşedintele Societăţii de Epidemiologie Avertizează

Vârful epidemiei de coronavirus va fi atind doar la sfârșitul lunii apriliei. Perioada cea mai drastică va veni după sărbătorile de Paște

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Președintele Societății Române de Epidemiologie se arată destul de îngrijorat având în vedere rapiditatea cu care evoluează noul coronavirusul.

România se află deja într-o situație critică însă totul va deveni mult mai dramatic în curând.

Advertisment

Apogeul infecției de coronavirus va fi imediat după Paști

 

Advertisment

Prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie susține că apogeul poate să coincidă chiar și cu sărbătorile pascale. Însă cea mai critică perioadă va fi sfârșitul lunii aprilie când se vor înregistra sute de decese în fiecare zi.

Din nefericire perioada aprilie- mai va fi cu adevărat devastatoare. Vârful epidemiei va duce România într-o reală criză. Pentru moment cea mai bună modalitate de protecție este distanțarea socială.

Virusul se transmite cel mai rapid prin contacți de aceea s-a stabilit ca cea mai mare parte a populației să se izoleze.

În acest moment România se află în scenariul 3 de pandemie, însă se îndreaptă cu pași repezi spre scenariul 4. Persoanele se pot imuniza doar în situația în care peste 70% din comunitatea respectivă trece prin această infecție.

Coronavirus- o bacterie de temut care poate duce la deces

 

Acest nou coronavirus nu este altceva decât un alt tip de virus care este foarte contagios și se poate manifesta în mod diferit.

Și la noi în țară sunt tulpine diferite de virus însă niciunul atât de grav. Diferența constă în faptul că aceste tulpini de coronavirus apar și la organismele extra umane. De aici a apărut sindromul SARS, care s-a extins foarte repede la nivel internațional.

Așa se explică numărul mare de decese ce a survenit într-un timp relativ scurt. Aceste tulpini de coronavirus caută de fapt o gazdă umană pentru a se multiplica.

Există un risc foarte mare de contaminare în comunitate de aceea se solicită să recurgem la izolare totală. Cu cât ieșim mai puțin din casă cu atât sunt mai mici șansele să nu ne îmbolnăvim.

Partea bună este că 85% din manifestări sunt ușoare și medii. Însă sunt și cazuri foarte grave, în special când virusul atacă persoanele în vârstă care mai suferă și de alte afecțiuni.

Contactul direct cu o sursă posibil infestată mărește considerabil riscul de îmbolnăvire. După un interval de 4 zile de la contaminare persoana respectivă chiar dacă se află în spital intubată prezintă riscul de a îmbolnăvi și pe alții din jur.

Perioada de incubație a coronavirusului este mai mare decât la gripă iar primele simptome pot apărea în decurs de 7 până la 14 zile.

Advertisment
Advertisment