Actualitate

Precizări importante referitoare la restricțiile impuse

Guvernul a impus tot mai multe măsuri pentru a încera să oprească răspândirea coronavirusului. Conducătorii țării încearcă să limiteze interacțiunile sociale.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Cetățenii au ignorat sfaturile autorităților și au ieșit din case fără a avea motive serioase. Iresponsabilitatea a făcut ca pandemia să evolueze într-un ritm de-a dreptul alarmant.

Guvernul a luat numeroase decizii pentru a încerca să facă oamenii să stea în casă. Țara se află în izolare totală, iar cei care încalcă regulile riscă sancțiuni usturătoare din partea autorităților.

Advertisment

Răspunsuri oficiale legate de restricțiile impuse

Guvernul a adoptat tot mai multe ordonanțe de urgență și reguli. Astfel, oamenii au numeroase întrebări referitoare la ce e permis și ce nu. Autoritățile au răspuns la nelămuriri pentru a veni în ajutorul cetățenilor.

Advertisment

O explicație a venit în legătură cu deplasarea la locul de muncă. Oamenii legii au spus că cetățenii au dreptul de a își părăsi domiciliul în interes profesional, chiar dacă muncesc în altă localitate decât cea în care locuiesc. Desigur, pentru asta e nevoie de adeverință eliberată de angajator sau de declarație pe propria răspundere.

Referitor la aprovizionare, autoritățile au spus că cetățenii sunt obligați să meargă doar la magazinele care sunt cele mai apropiate de locuința.

O altă lămurire se referă la transportarea unei rude la serviciu. Oamenii legii au explicat că în situația în care nu există mijloace de transport în comun sau dacă riscul expunerii la infectare este mai mare, acest lucru este permis.

De asemenea, cetățenilor le este permis să iasă din case pentru a plăti facturile sau pentru a semna acte la notar, atât timp cât aceste lucruri nu se pot realiza prin intermediul unei platforme informatice.

Valabilitatea ITP-ului nu se prelungește, explică autoritățile. Este permisă deplasarea la stațiile ITP, fiind considerată activitate pentru acoperirea necesităților de baza ale persoanelor.

Pe de altă parte, deplasarea pentru a ridică polița RCA nu este permisă, întrucât aceasta poate fi achiziționată și în mediul online.

Clarificări privind declarația pe propria răspundere

Declarația pe propria este absolut necesară pentru deplasări, cu excepția celor în interes profesional, caz în care e nevoie de adeverință de la angajator. Ieșirile fără a avea această declarație duce la sancțiuni serioase, după restricțiile impuse de Guvern.

Acest formular poate fi tipărit, dar și scris de mâna. Declarația trebuie să cuprindă numele, prenumele, dată nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.

Formularul poate fi completat și online și prezentat organelor abilitate prin intermediul telefonului mobil sau a altui dispozitiv electronic similar, însă trebuie să conțină semnătura olografă a persoanei respective.

Advertisment
Advertisment