Actualitate

Pandemia de coronavirus, între realitate și exagerare

Covid-19 continuă să se răspândească într-un ritm alert. Tot mai multe persoane din întreaga lume sunt infectate cu virusul provenit din China.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Presa din întreaga lume vorbește în ultimul timp doar despre coronavirus. Zilnic informează că tot mai mulți oameni mor din cauza virusului asiatic. La televizor, pe internet și la radio, cetățenii aud doar câte victime cad pradă pandemiei.

Totodată, majoritatea țărilor iau măsuri radicale, precum izolarea și distanțarea socială. Jurnaliștii vorbesc despre faptul că spitalele sunt depășite, iar autoritățile nu mai știu ce să facă.

Advertisment

Coronavirusul: pericol uriaș sau exagerare intenționată?

Prin prisma presei și a conducătorilor, oamenii sunt tot mai panicați. Sunt numeroase imaginile cu lumea care golește rafturile magazinelor și care a cumpărat foarte multe măști de protecție.

Advertisment

Firmele se închid, angajații sunt concediați, competițiile și evenimentele sportive au fost amânate. Oamenii au fost nevoiți să își pună pe pauză cursului normal al vieții. Pandemia de coronavirus a ajuns sa creeze nu doar groază, dar și paranoia în rândul lumii.

Rămâne întrebarea dacă acest pericol este într-adevăr atât de mare precum e prezentat de media și de conducători sau dacă e altceva la mijloc.

Știrile despre pandemia de coronavirus, la limita dezinformării

În presă se anunță zilnic tot mai multe decese cauzate de Covid-19, aceste știri fiind la limita “fake news-urilor” și al dezinformărilor.

În România, de exemplu, toate titlurile anunță că “au decedat 94 de persoane din cauza coronavirusului”. Acest lucru poate fi considerat o dezinformare, întrucât nu coronavirusul a dus la moartea acelor oameni.

În realitate, majoritatea persoanelor decedate erau vârstnice și sufereau de alte boli grave. De exemplu, decesul femeii din Botoșani a fost prezentat drept “o tânăra de doar 27 de ani a decedat din cauza coronavirusului”. Astfel, oamenii au început să se teamă crezând că virusul are puterea să omoare și persoane tinere și sănătoase. De fapt, femeia respectivă era bolnavă încă de mică și suferea de o patologie preexistentă.

Prin comparație, gripa a făcut mult mai multe victime. Foarte multe persoane au murit de-a lungul timpului din cauza gripei, dar acest lucru nu s-a mediatizat. Din informațiile de până acum, coronavirusul nu este nici mai puternic, nici mai periculos decât gripa, însă este mult mai mediatizat.

Advertisment
Advertisment