Actualitate

O vijelie de 10 minute a făcut dezastru într-o comună din Olt

O vijelie a făcut prăpăd în Grădinari. În mai puțin de 10 minute, a fost distrusă munca de o iarnă a legumicultorilor. 

Advertisment
Advertisement

În Grădinari, legumicultorii au avut parte de ghinion în prima zi de Paște. Aceștia și-au văzut munca de o iarnă distrusă. În urma unei vijelii puternice de doar 10 minute, au fost create numeroase pagube.

Viscolul a făcut dezastru

Vijelia a distrus zeci de solarii. Unele au fost puse la pământ, iar altele dezvelite de viscolul care nu a durat mai mult de 10 minute. Într-un interval foarte scurt, legumicultorii din Grădinari și-au văzut munca distrusă.

Advertisment

În Satu Nou, nu mai puțin de 70% dintre locuitori se ocupă cu legumicultura. Acolo, în ziua de duminică, în jurul orei 18:00, și-a făcut apariția o vijelie foarte puternică. Aceasta a smuls efectiv structura solariilor cu totul, în unele cazuri. În altele, a smuls pur și simplu folia.

Advertisment

Oamenii aveau diferite culturi în spații protejate. Acolo erau de la cele de primăvară (varză timpurie, ceapă verde, usturoi verde, verdețuri etc), până la culturile de tomate. Localnicii intenționau să le pună în vânzare în maxim două săptămâni. Oamenii au consumat numeroase resurse pentru această muncă, încălzind spațiile de protecție încă din luna februarie.

Solariile nu erau asigurate

Toți sătenii sunt afectați, în diferite proporții. Fermierul Mihai Chesnoiu, care are și el două solarii afectate, a detaliat situația. El spune că paguba medie este situată în jurul valorii de 12 000, iar o cunoștință de a lui are o pagubă care ajunge la 50 000.

Acesteia i-a fost distrusă întreagă structura, solarul fiind construit în acest an. Doar manoperă a costat-o pe femeie 5 000 de lei. Totodată, un băiat care avea solarul încălzit se chinuie încă din luna februarie cu sobe și tunuri de încălzire.

Fermierul spune că toată munca acestuia a fost compromisă. El nu crede că bărbatul își mai poate recupera investiția cu ceea ce se mai poate planta. Legumicultorii se plâng că nu vor reuși să își acopere pierderile cu ceea ce a mai rămas în picioare.

Mai mult decât atât, există deja fermieri care au rămas înainte de Sărbătorile Pascale cu mașinile încărcate cu marfă. Produsele erau deja compromise, din cauza lipsei de desfacere.

Fermierii afectați sunt sfătuiți să se adreseze autorităților locale în maxim 24 de ore. Astfel li s-ar putea evalua pagubele și ar putea beneficia de un ajutor în caz de urgență. Niciunul dintre fermieri nu aveau cultura și solarul asigurate. Aceștia se plâng de mai mulți ani că asigurătorii le impun unele condiții foarte dificil de împlinit.

Advertisment
Advertisment